Debattsvepet 1 jun

Ett ekonomiskt tillägg till kommuner med färre än 10 000 invånare. Det föreslås i en rapport från Kommuninvest. Debattsvepet i dag summerar också upp helgen och handlar om arbetsmarknaden, skolan och förstås coronapandemin. 

OBS! Under juni utkommer Debattsvepet fyra gånger per vecka, måndag-torsdag. Det sista Debattsvepet före  sommaruppehållet publiceras därmed torsdag 25 juni. Svepet återkommer sedan i augusti. 

Med ett småkommunstillägg kan hela landet leva

Det är hög tid att göra något åt gapet mellan kommuner med högst respektive lägst kommunalskatt. Vi föreslår ett tillägg till kommuner med färre än 10 000 invånare – då får hela landet en bättre chans att leva, skriver Kommuninvests Emelie Värja och de tidigare statssekreterarna Sören Häggroth (S) och Dan Ericsson (KD).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Barn som deltar i organiserad idrott lyckas bättre i skolan”

Fem forskare: Därför är det oroande att föreningsidrotten nu minskar och att tillgången till den är så ojämlik. Den strukturerade fritiden, med aktiviteter som att spela i ett fotbollslag eller sjunga i kör, ger positiva effekter på ungas betyg, utbildningsambitioner och hälsa. Resultaten kvarstår även när hänsyn tas till klassbakgrund, etnicitet och andra egenskaper.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Längtan efter vanligheten efter krisen kan spela mörka krafter i händerna

Alla talar längtansfullt om att allt ska bli som vanligt igen. Men vi bör vara uppmärksamma på vad vi egentligen menar. Idéer om det vanliga är inte alltid så oskyldiga - det vanliga tenderar att exkludera det främmande. Denna berättelse har använts av bland andra Sverigedemokraterna när de beskriver det bästa samhället som det där vanliga är norm och de ovanliga är roten till problemen, skriver bland andra Katarina Graffman, fil dr kulturantropologi.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

Kl 11

Interpellationsdebatter med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), riksdagen.

13.30

Inrikesminister Mikael Damberg tar emot utredning om en registreringsskyldighet för kontantkort, från utredare Sigurd Heuman.

Kl 14

Folkhälsomyndigheten håller sin återkommande pressträff om läget i bekämpningen av coronapandemin.

Övrigt i flödet