Debattsvepet 25 nov

Analysera konsekvenserna av invandringen för Sveriges kommuner, uppmanar M. Regeringen måste sluta detaljstyra kommuner och regioner, skriver KD. Kvinnomisshandel diskuteras på flera håll. Dessutom  läkemedelsbrist och Arbetsförmedlingen. 

Alla våldsutsatta kvinnor ska ha samma rätt till hjälp

Den som flyr sitt hem undan våld från en familjemedlem blir ofta bostadslös. I Göteborg finns ett system för att hjälpa våldsutsatta till ett långsiktigt och tryggt boende. Vi undrar varför det bara är vissa stadsdelar som använder sig av detta system och varför hjälpen ser olika ut i olika stadsdelar, skriver bland andra Anna-Karin Larsson, Kriscentrum för kvinnor.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”De praktiska problemen med läkemedelsbrist måste lösas”

24/11. Problemet att läkemedel inte kan lämnas ut direkt på ett lokalt apotek kan inte lösas genom att patienten får veta att situationen inte är värre än innan apoteksomregleringen. Här måste det finnas praktiska lösningar. Men i de fall medicinen inte kan beställas i Sverige krävs internationellt samarbete och beredskapslager, skriver läkaren Mikael Hoffmann.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Vi har råd att bevara den svenska välfärdsmodellen”

23/11. Sverige har urstarka statsfinanser och vi har som land aldrig varit rikare. De summor som behövs för att lösa dagens brister och sluta finansieringsgapet framöver är långt ifrån oöverkomliga. I en ny rapport visar vi på tre sätt att säkra välfärdens gemensamma finansiering, skriver Daniel Suhonen, Balder Bergström och Enna Gerin på fackliga idéinstitutet Katalys.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Arbetsmiljöarbete borde vara självklart

23/11 Jag arbetar på ett boende för personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Det har skrivits en hel del om min arbetsplats i pressen och i oktober fick jag ett pris för att jag visat Civilkurage på jobbet. Det är ett dåligt tecken i tiden att vanligt arbetsmiljöarbete har kommit att innebära civilkurage. Det skriver Anna-Karin Engström, vårdarebetare och årets mottagare av Civilkuragepriset.
Läs hela artikeln på Etc (öppnas i ny flik)

Låt inte myndigheter förstöra barns kulturutövande

Regeringens utspel om att alla barn ska ha goda möjligheter att gå i kulturskola får inte bara bli tomma ord. Det skriver Kulturskolerådets ordförande Jalle Lorensson apropå en ny kartläggning som visar att 25 000 barn riskerar att stängas ute från kulturskolan på grund av Skolinspektionens beslut att barn inte ska få delta i kulturskolan under skoltid.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Håll koll på

t.o.m 26/11

Internetstiftelsen arrangerar Internetdagarna. Stockholm.

8.30

Transparency International (TI) Sverige och Kairos Future presenterar ett projekt där man undersökt om vad som påverkar motståndskraften mot korruption fram till 2030, Stockholm.

8.30

Akademikerförbundet SSR presenterar rapport och arrangerar lönebildningsseminarium inför avtalsrörelsen med fokus på jämställda löner. Stockholm.

13.15

Stödlinjen för spelare och anhöriga firar 20-årsjubileum med ett halvdagsseminarium med bl.a socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Stockholm.

17.00

Augustgalan där årets Augustpris delas ut.

Övrigt i flödet

Utan fakta kan vi inte lösa bostadsbristen

240 av landets 290 kommuner säger sig ha brist på bostäder. Men deras lösningar bygger ofta på antaganden i stället för fakta. Därför har vi utvecklat en beräkningsmodell som matchar hushållens ekonomiska förutsättningar med utbudet av bostäder i en kommun, skriver flera experter och forskare i veckans Perspektivartikel.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle