Debattsvepet 12 feb

M-ledda styren lokal nivå sätter stopp för extramiljarderna till välfärden, menar S-politiker. Varför enorma fördelar för Folktandvården, undrar privattandläkare. Pedofiler i förskolan, koldixoidlagring och företagande i hela landet är andra debattämnen onsdag morgon. 

Så stärks företagandet i hela Sverige

Företag verkar inte enskilt utan i ett ekosystem. För att skapa bättre förståelse för hur hela Sverige ska uppleva ekonomisk tillväxt lanserar därför Småföretagarnas Riksförbund ett småföretagarindex som kartlägger förutsättningarna för små och medelstora företag i Sveriges kommuner, skriver Nima Sanandaji och Erik Sjölander.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Är inte digital delaktighet lika viktigt för alla, Ekström?”

Måste personer med intellektuell funktionsnedsättning skriva in sig på förskolan för att kunna utveckla digital kompetens. Det frågar företrädare för Riksförbundet FUB, Svenska Downföreningen, Autism- och Aspergerförbundet med flera, med anledning av att utbildningen anpassad it vid Mora Folkhögskola är nedläggningshotad.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”M och KD hycklar om välfärdsmiljarderna”

Trots att både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor gått ut hårt om att regeringen satsar för lite på kommunernas välfärd, sätter deras partier på lokal nivå stopp för att skyndsamt använda de pengar vi får. Pengar som uttryckligen är avsedda att gå till välfärden i kommunerna år 2020. Nästa år kommer nämligen också fem extra miljarder. Det är svårt att tolka M och KD:s agerande som något annat än ett politiskt spel för gallerierna, skriver fyra S-oppositionsråd.
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

”Vi kan inte anställa bara kvinnor i förskolan”

Nyheter om misstänkta pedofiler i förskolemiljön är alltid smärtsamma. Denna gång gäller det en långvarigt anställd, men de flesta konstaterade övergreppen har utförts av av tillfälliga praktikanter eller vikarier, vilket ställer krav på introduktionsrutiner, snarare än hur man går på toaletten, skriver Christian Eidevald, docent i förskoledidaktik.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Håll koll på

Kl 8.30

Svenska bioenergiföreningen (Svebio) arrangerar seminarium om Sveriges första biojetproduktion och nya investeringar i svensk produktion av biodrivmedel

Kl 10

Socialstyrelsen publicerar rapport om utvecklingen av diagnosen könsdysfori.

KL 13

Kristdemokraterna och Jägareförbundet arrangerar paneldiskussion om vargens framtid och vargförvaltningen i Sverige, riksdagen.