Debattsvepet 18 feb

Lena Rådström Baastad (S) och Anders Henriksson (S) vill att alla partier går med på ett skattesänkarstopp i hela landet. Polisförbundet och Akademikerförbundet SSR kräver en nationell samling mot gängbrottslighet. Och Sveriges Allmännytta hoppas att statsministern ska engagera sig mot bostadsbristen. Det är delar av dagens debattflöde. 

Stoppa byggprisrallyt – bygg för vanligt folk

Hyresrätten är i dag ekonomiskt missgynnad. I dag samlar statsministern företrädare för landets byggföretag, fack och arbetsgivare för samtal om hur en fortsatt hög byggtakt kan tryggas. Vi har länge påtalat att detta är en fråga för statsministern, därför är det bra att statsministern nu engagerar sig för att vi ska komma tillrätta med bostadsbristen. Men det handlar inte bara om själva byggandet utan minst lika mycket om regelverk, ekonomi, skatter och rättvisa, skriver Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta.
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

Marknadskrafterna hindrar bostadsbyggande

Höjda hyror leder inte till fler bostäder. Många av de huvudsakliga hindren för marknadens strävan mot jämvikt är marknaden själv. Den svenska modellen med förhandlade hyror lyckas hantera detta på ett bra sätt, genom att låta individen fortsatt uttrycka sina individuella preferenser för sitt hem samtidigt som hänsyn tas till att hemmet utgör ett viktigt fundament i en människas liv. Det skriver företrädare för Hyresgästföreningen.
Läs hela artikeln på Västerbottens-Kuriren (öppnas i ny flik)

Hur kan vi i Sverige vara så dåliga på att utreda våld mot kvinnor?

Trots fina ord och nollvision när det gäller mäns våld mot kvinnor fortsätter rättsväsendet att nedprioritera de här brotten. Det är dags för regeringen att avsätta långsiktigt mer pengar till kvinnojourer och att se på framgångsrika exempel som Spanien där man snabbt utreder och handlägger våldtäkter, skriver bland andra Susanna Udvardi, verksamhetschef Freezoonen.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

8:00

Riksrevisionen publicerar granskning av rutavdraget som infördes 2007.

9:00

Miljöpartiet arrangerar seminarium i riksdagen om Sveriges skogar: Har vi en hållbar förvaltning och ett miljövänligt skogsbruk i Sverige?

10:00

Riksgälden presenterar hur statsfinanserna och svensk ekonomi kommer att utvecklas, samt statens lånebehov i framtiden. Riksgäldsdirektör Hans Lindblad medverkar, Rapporten Statsupplåning - prognos och analys 2020:1 publiceras på Riksgäldens webbplats, kl 9.30, Olof Palmes gata 17, Stockholm.

10:00

Myndigheten för press, radio och tv presenterar de nya sändningstillstånden för marksänd tv. MPRT:s generaldirektör Charlotte Ingvar-Nilsson deltar, Arenavägen 55 plan 7, Stockholm.

12:00

Tankesmedjan Fores arrangerar seminarium social housing. Rapport om vad en social bostadssektor innebär och vad en sådan skulle kunna betyda för Sverige presenteras, Kungsbroplan 2, Stockholm.

12.30

Riksbankschef Stefan Ingves berättar om det ekonomiska läget och den aktuella penningpolitiken under ett besök i New York.

Övrigt i flödet