Debattsvepet: tisdag 8 januari

”Lokala L-politiker: Släpp fram Kristersson!”

”Ett samarbete med S kan få förödande konsekvenser”, varnar åtta lokala L-ledare som vill släppa fram Kristersson. Enorma utmaningar när det gäller psykisk ohälsa, skriver den avgående samordnaren Kerstin Evelius. Annat som diskuteras är om barnmorskor ska få slippa sätta in spiral, hur man bäst liberaliserar hyresmarknaden samt äldreomsorgen.

1. Ingen ljusning syns för välfärdens produktivitet

SKL:s ekonomirapport är skrämmande läsning och produktiviteten minskar i välfärden. Samtidigt växer behoven av välfärdstjänster och arbetskraftsbristen tvingar fram sänkta sina kompetens- och utbildningskrav vid rekrytering. Allt pekar mot att kommunsektorn måste samarbeta mer med näringslivets innovatörer, skriver Svenskt Näringsliv.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Barnmorskor ska inte tvingas sätta in spiral

Tänk om det är barnmorskor som vill åberopa samvetsfrihet som fattas inom detta viktiga yrke? Bristen på barnmorskor är en större fara för patientsäkerheten än att skydda rätten till samvetsfrihet, skriver Brita Storlund kommunikatör på organisationen Människovärde.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Lokala L-politiker: Släpp fram Kristersson!”

Ett samarbete med S kan få förödande konsekvenser, skriver åtta lokala L-politiker. Liberalerna bör släppa fram en moderat statsminister – med det tydliga villkoret att vi inte tolererar att regeringen gör upp med Sverigedemokraterna.
Hela artikeln på Aftonbladet

4. ”Vårt kortsiktiga arbete rår inte på psykiska ohälsan”

Det finns tyvärr inga tecken på att de tio senaste årens enskilda satsningar har lyckats motverka ökningen av psykisk ohälsa. Denna kvartalspolitik kommer i bästa fall bara att åstadkomma temporära positiva effekter för en liten skara personer och i sämsta fall skapa oöverskådliga systemfel, skriver Kerstin Evelius, avgående nationell samordnare.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

5. ”Hyresregleringen måste bort också för gamla hyresrätter”

Det vore en stor vinst om regeringsförhandlingarna ledde till att de knutar som skapats av hyresregleringen löses upp. Men en framgångsrik liberalisering måste då gälla hyresmarknaden i hela landet och inte heller begränsas till enbart nybyggda lägenheter. Annars kommer det att ta en ”evig” tid innan den får effekt, skriver professorerna Roland Andersson och Lars Jonung.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

6. ”Argumenten för en äldreomsorgsförsäkring är starka.”

En äldreomsorgsförsäkring skulle kunna leda till höjd kvalitet inom äldreomsorgen, skriver professor Per Gunnar Edebalk.
Hela artikeln på Sydsvenskan

7. Extraval bättre än den nuvarande ideologiska röran

Annie Lööf (C) och Jan Björklunds (L) agerande är och förblir under alla omständigheter obegripligt. Kanske, tyvärr och trots allt, är extraval bättre än den nuvarande ideologiska röran och oförmågan att få fram en statsminister och en regering, skriver Karl Beijbom, publicist och bokförläggare.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

8. ”Sverige har skapat ett oacceptabelt lidande”

Utvisningarna av unga ensamkommande från 2015 och 2016 är skamlig svensk flyktingpolitik. Många av dem har nu väntat i upp till tre år på definitivt asylbeslut. Hela gruppen måste få stanna. Det skriver Magnus Kihlbom och Birgitta Göransson tillsammans med 502 personer som på olika sätt berörts av situationen för de unga ensamkommande.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

9. Om alla unga ska inkluderas krävs social innovation

Unga som växt upp i samhällsvård har alltför ofta små möjligheter till en etablering på arbetsmarknaden. SOS Barnbyar uppmanar därför offentliga instanser och näringsliv till samtal om socialt innovativa lösningar, skriver Catharina Gehrke och Annika Billing, SOS Barnbyar.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. Miljöpartiet bör inte ingå i regeringen

Det finns ingen anledning för MP att ingå i en regering i dag. En grön vision tycks vara mycket avlägsen utifrån de regeringsförhandlingar som nu pågår, skriver Gunnar Brundin, Miljö- och kvalitetsrevisor samt medlem i Miljöpartiet 1980 – 2015.
Hela artikeln på Etc
Håll koll på