Debattsvepet: torsdag 7 februari

”Löfven lovar ökad invandring – vi kräver ordnat mottagande”

En ökad invandring kräver reformer till stöd för kommunerna, skriver flera moderata kommunpolitiker. Andra ämnen som tas upp på dagens debattsidor är bland annat vilka krav som ska ställas på importerat kött, behovet av digitalisering i offentlig sektor, utformningen av den svenska klimatpolitiken, utbyggnad av ingenjörs- och arkitektutbildningarna och avskaffandet av värnskatten.

1. Ställ högre krav på importerat kött

Nyligen avslöjades att Sverige har importerat cirka 240 kilo nötkött från Polen som bedömts som osäkert av Livsmedelsverket. I Sverige har importen av både polskt nöt- och griskött ökat kraftigt de senaste tio åren – trots att bättre alternativ finns, skriver Landbrug og Fødevarers talesperson Christer Lundin.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Ska vi klara framtidens välfärd måste vi digitalisera

Offentlig sektor behöver hitta långsiktiga lösningar för att klara av att finansiera välfärden och klara kompetensförsörjningen. Tillsammans arbetar vi för att frigöra tid till det som är vårt viktigaste uppdrag − att möta och hjälpa människor. Det som kan automatiseras ska automatiseras, skriver företrädare för Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) välfärdsråd.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Löfven lovar ökad invandring – vi kräver ordnat mottagande”

Uppgörelsen mellan regeringspartierna, C och L handlar mest om utredningar, men lovar villkorslöst att invandringen ska öka. Migrationsverket beskriver att ”Sverige blir ett av de mest generösa länderna i EU”. Vi som hanterade krisen 2015 vet att det krävs omfattande reformer för att klara Löfvens politik, skriver tre moderata kommunalpolitiker.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. ”Annie Lööf, drottningen av ojämlikhet – är du nöjd?”

Högerns och SD:s strategi att skylla orättvisor på de som just kommit hit ger eko långt in i socialdemokratin. Annie Lööf måste vara nöjd med sitt dubbelspel. Hon kan låtsats välkomna människor på flykt och sen använda dem som slägga mot vår välfärd, skriver Christina Höj Larsen (V).
Hela artikeln på Expressen

5. ”Klimatpolitiken borde inte formas efter medelklassen”

Svensk klimatpolitik bestraffar och beskattar, vilket drabbar människor som har små möjligheter att leva miljövänligt. Men klimatomställningen får inte endast bli en moralisk livsstilsfråga. Socialdemokraterna bör driva på för rättvisa gröna reformer, skriver Kalle Sundin, initiativtagare till idésmedjan Gröna folkhemmet som nu lanseras.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. ”Ett hållbart samhälle kräver fler arkitekter och ingenjörer”

Vi behöver ställa om till ett hållbart samhälle, bygga smarta städer när urbaniseringen fortsätter i snabb takt. Bejaka innovation. Det finns nu bred politisk enighet om en viss utbyggnad av ingenjörs- och arkitektutbildningarna. Men den är otillräcklig för att säkra tillgången till den kompetens Sverige behöver i omställningen till ett hållbart samhälle. Det skriver Magnus Höij, förbundsdirektör vid Innovationsföretagen.
Hela artikeln på Västerbottens-Kuriren

7. ”Förbud mot spelreklam är förhastat, Shekarabi”

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) hotar med reklamförbud om inte spelbolagen tyglar sin marknadsföring. Implementera det nya regelverket i stället för att flagga för skärpningar efter bara en månad, skriver Jenny Nilzon, vd för Spelbranschens riksorganisation.
Hela artikeln på Dagens Industri

8. ”Moderaternas kritik av regeringen ekar tomt”

Tillsammans kunde vi stoppa avskaffandet av värnskatten – men då backar Moderaterna. Tiden går – men de ursprungliga ränderna består, skriver Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.
Hela artikeln på Aftonbladet

9. ”Vi tror och satsar stenhårt på Hjällbos framtid”

Projekten i förorten har varit många och inte alltid så lyckosamma, men med den kraftsamling vi nu gör i Hjällbo tror vi verkligen på framgång. Nyckeln är de boendes delaktighet, långsiktighet, omfattningen och beslutsamheten hos alla deltagare. Målet är att Hjällbo ska vara en stadsdel i Göteborg som alla andra, skriver bland andra Martin Blixt, AB Framtiden.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. ”Skapa gemensam operationskö till Skånes sjukhus”

Patienter som är beredda att åka till ett annat sjukhus som har plats och tid ska kunna göra det. Det skriver Annette Linander, Patrik Holmberg och Warda Fatih, Centerpartiet.
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på
10.00
Stockholm: Arbetsförmedlingen presenterar rapport om framtidsutsikterna för närmare 200 yrken.
10.00
Uppsala: Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset arrangerar nordisk konferens med fokus på unga med narkolepsi och deras livssituation och alla nya vetenskapliga rön, genetik och behandling (till 8/2).
10.00
Stockholm: LO presenterar rapporten "Makteliten" som jämför skillnaderna mellan maktelitens inkomster och vanliga löntagares löner.