Debattsvepet 8 okt

Gårdagens besked från S om en överenskommelse med MP om migrationspolitiken är ett svek och saknar stöd hos svenska folket, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. SKR skriver att kollektivtrafiken kommer att tappa intäkter på 7,5 miljarder kronor i år. Och en politiker i Umeå berättar om hur han steg in i ett vitt fullmäktige. Detta och mer i dagens Debattsvep.

Kollektivtrafikens intäktstapp kräver statlig kompensation

En ny prognos visar att coronakrisen kommer att ha medfört minskade biljettintäkter i kollektivtrafiken på uppemot 7,5 miljarder kronor vid årsskiftet och det kan komma att bli lika illa nästa år. Nu måste staten kompensera regionerna fullt ut, skriver Sveriges Kommuner och Regioners ordförande Anders Knape och Svensk Kollektivtrafiks ordförande Kristoffer Tamsons.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Starkt stöd för vindkraften – kraftig utbyggnad planeras”

Det folkliga stödet för att bygga ut vindkraften i den egna kommunen är starkt, enligt en färsk undersökning. Naturvårdsverket och Energimyndigheten vill nu skapa förutsättningar för att öka vindkraftens elproduktion från 20 TWh år 2019 till 100 TWh 2040. Men en ny kartläggning visar att drygt hälften av alla ansökta verk avslås eller återkallas och att det startas allt färre nya projekt. Det gör det svårt att nå inriktningen att mer än hälften av elanvändningen ska komma från vindkraft 2040, skriver bland annat Anders Wijkman, ordförande Nätverket vindkraftens klimatnytta
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Politik i kommunskogen – vilka mål är det som styr?”

Skogsbruk tar tid, och det som sker i dag får konsekvenser för årtionden framöver. Så vad vill kommunen och invånarna ha om 10, 20 och 50 år? Är det samma mål för alla delar av kommunens skogar, eller skiljer det sig åt mellan tätortsnära och mer perifera områden? Det frågar Skogssällskapets hållbarhetschef Karin Fällman som uppmanar kommunerna att inte förväxla verktygen med slutmålet.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Håll koll på

8.30

Brås nationella trygghetsundersökning, NTU, presenteras. Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för och erfaren­heter av rättsväsendet.

13.00

Nobelpriset i litteratur tillkännages av Svenska Akademien.

13.00

Socialminister Lena Hallengren, kulturminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson håller gemensam pressträff.

14.00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19, och svarar på frågor.

Övrigt i flödet