Debattsvepet 7 okt

Liberalernas ointresse för att förstatliga LSS är överraskande och oroväckande, skriver David Lega (KD). Nyköpings kommun stormöten för män och kvinnor separat, Tullverkets möjligheter att stävja grov brottslighet och norska reserestriktioner för svenskar är andra ämnen som diskuteras.

”Kommunerna måste stoppa våldet på LSS-boenden”

På 40 procent av Sveriges gruppboenden rapporteras det om våld mot boenden. År efter år rapporterar våra medlemmar i Autism- och Aspergerförbundet dessutom om missförhållanden på LSS-boenden – på grund av kompetensbrist hos chefer och personal. Kommunerna kan inte vänta på att staten agerar, de måste ta sitt ansvar här och nu, skriver Ulla Adolfsson och Maria Sivall.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Kommunal miljardsmäll om EU förbjuder gummigranulat”

Europeiska kemikalieinspektionens förslag, att totalförbjuda gummigranulat från återvunna bildäck som ifyllnadsmaterial i konstgräsfotbollsplaner innebär att i stort sett alla Sveriges konstgräsplaner behöver rivas upp och ersättas med nya med ökade kostnader för landets kommuner i miljardklassen, skriver Svensk Däckåtervinnings vd Fredrik Ardefors.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

"Könssegregerade kommunmöten legitimerar kvinnoförtrycket"

Att som Nyköpings kommun bjuda in till stormöten för män och kvinnor separat för att locka fler kvinnor från socioekonomiskt utsatta områden att delta är en dikeskörning. Sunkiga könsnormer ska exponeras för de reaktionära bromsklossar de är, och utmanas – inte cementeras och normaliseras, skriver Carolin Ekman, konsult och goodwill-ambassadör inom GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime)
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.00

Konstitutionsutskottet (KU) håller utfrågningar med finansminister Magdalena Andersson (S) om energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, tidigare energiminister Ibrahim Baylan och regeringen följt riksdagens beslut gällande hur medel till energiforskning ska fördelas samt om regeringens agerande i förhållande riksdagens budgetbeslut.

10.00

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) frågas ut om regeringens och i synnerhet utrikesminister Ann Lindes hantering av de uppgifter som rör Iraks försvarsminister al-Shammari samt regeringens agerande angående den tidigare försvarsministern i Irak och regeringskansliets hantering av säkerhetskänslig information om en officer.

11.00

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm presentera budgeten för 2021 vid en pressträff. Gruppledarna Irene Svenonius (M), Gustav Hemming (C), Anna Starbrink (L), Ella Bohlin (KD) och Tomas Eriksson (MP) medverkar.

11.45

Nobelpriset i kemi tillkännages.

13.00

Svensk sjuksköterskeförening arrangerar ett digitalt seminarium om covid-19 och äldrevården som ligger till grund för en sammanställning av enkätsvar från ca 1 000 sjuksköterskor som arbetat inom äldrevården under pandemin och drygt 200 medicinskt ansvariga sjuksköterskor.

15.30

Statsminister Stefan Löfven besöker Västerås sjukhus kliniska mikrobiologiska laboratorium.

Övrigt i flödet