Debattsvepet 1 sep

Vänsterpartiet föreslår en ny välfärdsskatt. Moderaterna vill införa ett förbud mot gängmedverkan. Och universitetsrektorer varnar för riskerna med att genomföra högskoleprovet i höst. Det är något av innehållet i dagens debattsvep.

”Ändra lagen – ge kommunerna rätt att anställa läkare”

Vi ser att fler och fler av de äldre som bor på särskilt boende har omfattande medicinering och är i stort behov av såväl läkemedelsgenomgångar som regelrätta läkarundersökningar utan att behöva resa. Det är ett av flera skäl att lagen bör ändras så att det åtminstone blir möjligt för landets 290 kommuner att anställa egna läkare, skriver tre moderata kommunpolitiker i Växjö.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Uppmuntra kommuner att bygga ut vindkraften”

Regeringen måste agera i den kommande budgetpropositionen. Kommunerna behöver få resurser för att identifiera lämpliga placeringar för vindkraften, deras vetorätt måste reformeras och de bör få ta del av fastighetsskatten från vindkraften, skriver företrädare för nätverket Vindkraftens klimatnytta.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Låt välfärdsskatt finansiera sjukvård och äldreomsorg”

I ett Sverige präglat av pandemin justerar vi våra skatteförslag i progressiv riktning. Vi vill bland annat ha en ”välfärdsskatt” som ska öronmärkas till sjukvård och äldreomsorg: utöver att vi återinför värnskatten för inkomster över 62 000 kronor per månad lägger vi på ytterligare 5 procentenheter på inkomster över 85 000 kronor, skriver Ulla Andersson (V).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

8:00

Riksrevisionen publicerar granskning om hur kriminalvården har organiserat anstalterna och dess verksamhet så att de är effektiva.

10:00

SNS arrangerar digitalt seminarium om vårdens styrning, med fokus på utmaningar och möjligheter till förbättringar. Rapportförfattaren Anders Anell, Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren, Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson samt Acko Ankarberg Johansson (KD) och Dag Larsson (S) medverkar.

11:45

Stockholms Handelskammare arrangerar seminarium om kollektivtrafiken under pandemin.Trafikborgarråd Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd Jens Sjöström (S), biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm Maria Rotzén Östlund, MTR Nordics vd Mark Jensen, Keolis Sveriges vd Jan Kilström, Nobina Sveriges vd Henrik Dagnäs, SKR:s kollektivtrafikexpert Sara Rhudin samt Viggo Cavling från Travel News medverkar, Brunnsgatan 2, Stockholm.

14:00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19, och svarar på frågor, Tomtebodavägen 12B, Solna.

Övrigt i flödet