Debattsvepet 7 apr

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt argumenterar för att staten ska få del av ägandet i de företag som räddas under coronakrisen. Medan Moderatledaren Ulf Kristersson föreslår åtgärder för att företag inte ska gå i konkurs i onödan. Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén skriver att skolans bristande digitalisering ökar kunskapsskillnaderna.

”Låt staten få ett långsiktigt ägande i företag man räddar”

Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson (V): Om staten skjuter till kapital ska man också gå in som ägare, i vissa fall långsiktigt. En ny krismyndighet bör hantera detta ägande. En möjlighet är att staten sedan säljer tillbaka företaget till ägarna eller också till de anställda. I andra fall bör staten ha kvar ett långsiktigt och aktivt ägande i de företag man räddar.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Corona äventyrar demokratin

Vad händer med demokratin i dessa tider? Nationellt pratas det om borgfred och antalet ledamöter i riksdagen har minskats. Mycket är nödvändigt – men det gäller att skjuta känsliga och icke helt nödvändiga beslut på framtiden. I Vindeln riskerar ett halverat fullmäktige, som kan fatta beslut utan åhörare, att lägga ned musikskolan och ett antal byskolor. Det skriver Ewa-May Karlsson och Marianne Hörnberg, C-företrädare i Vindeln.
Läs hela artikeln på Västerbottens-Kuriren (öppnas i ny flik)

Psykisk ohälsa tar inte paus för corona

Coronaviruset har lamslagit hela samhället. Allt strålkastarljus ligger just nu på corona och covid-19. Men bakom det riskerar något annat att växa och skörda många fler liv än viruset. Den psykiska ohälsan. Regeringen måste sätta in åtgärder för att förhindra psykisk ohälsa och självmord. Det skriver Lotta Halvardsson Ekdahl, projektledare för skolkonceptet Preventos.
Läs hela artikeln på Etc (öppnas i ny flik)

Håll koll på

09.00

Stockholm. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson har pressträff.

12.00

Stockholm. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson håller pressträff.

14.00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om covid-19.

Övrigt i flödet