Debattsvepet 29 jan

Om vi ska ha ett flyktingmottagande framöver får det vara upp till kommunerna, föreslår SD. Gudrun Schyman kritiserar regeringens nya äldresamordnare. Rättegången mot Ann-Sofie Hermansson, slöjor i skolan och rivningen av villor är andra ämnen som lyfts på debattsidorna. 

MP: ”Nej, Sverige ska inte strunta i asylrätten”

De människor som kommer hit till Sverige vill och kan bidra till att bygga ett bättre samhälle. Det är politikens uppdrag att se till så att fler kan bidra med att arbeta, betala skatt och delta i samhällsbygget. Miljöpartiet har varit och är drivande för att kommunerna ska ersättas för sina kostnader, för att asylprocessen ska gå snabbare och för att alla asylsökande ska tillåtas arbeta, skriver Isabella Lövin & Per Bolund, språkrör.
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

”Kan vi få en riksrättsprocess som den i USA här i Sverige?”

Riksdagen kan åtala statsråd för brott i tjänsten. Det är vår närmaste motsvarighet till riksrätt. Men den allmänna frågan är hur den lagstiftande makten kan kontrollera den verkställande makten. Och i dag sysslar riksdagen delvis med fel saker. I stället borde den utveckla de viktiga uppgifter som grundlagen föreskriver, skriver statsvetaren Olof Petersson.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Svenskt Näringsliv: Miljölagarna försvårar industrins omställning

Sveriges viktigaste bidrag i kampen för klimatet är att ge näringslivet möjlighet att fortsätta leda omställningen. Men då krävs en uppdatering av miljöbalken, som bland annat ledde till att 80 procent av ansökningarna om nya vindkraftverk fick nej 2018, skriver Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson och vd Jan-Olof Jacke.
Läs hela artikeln på Dagens Industri (öppnas i ny flik)

”E-cigaretter med godissmak lockar unga till livsfarligt beroende”

Traditionella tobaksprodukter som cigaretter och snus har alltid smakat ganska illa vid första försöket att använda dem, vilket har varit en tröskel att ta sig över. Smaktillsatser sänker denna tröskel och konsekvenserna av att kunna konsumera e-cigaretter på samma sätt som godis och glass kan vi i dag bara ana oss till, skriver bland andra Magnus Lundbäck, läkare på Hjärtkliniken, Danderyds sjukhus.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

Kl 10

Linköpings universitet arrangerar Barnafridskonferensen, Linköpings konsert och kongress.

Kl 14.30

Utredaren Åsa-Britt Karlsson överlämnar sitt slutbetänkande om negativa utsläpp av växthusgaser till miljö- och klimatminister Isabella Lövin och i samband med överlämnandet hålls en pressträff.