Debattsvepet 19 nov

Dagens debattörer anser bland annat att Inspektionen för vård och omsorg bör granska och offentliggöra vårdgivares kvalitet, att undermålig kontroll av religiösa friskolor öppnat för farliga aktörer, att det behövs öppenhet kring kostnader för migration och har förslag kring hur man skulle kunna undvika haverier i offentlig upphandling.

”Omsättningen på rektorer drabbar eleverna”

Allt för få rektorer arbetar kvar på samma ställe tillräckligt länge. Det visar nya siffror från Lärarförbundet Skolledare. Täta rektorsbyten är ett hinder för skolutveckling och ett problem för lärare och övrig personal. Allt drabbar i slutändan eleverna, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Lärarförbundet Skolledare.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Låt Ivo betygsätta vårdgivare och publicera läkares resultat”

Efter en vårdskandal på 1990-talet införde England öppna kvalitets­jämförelser. En inspektionsmyndighet granskar och betygsätter vårdgivare, utfallsdata samlas in på sjukhus- och läkarnivå och resultaten publiceras. För att ­stärka sjukvårdssystemets legitimitet borde Sverige införa liknande kvalitets­jämförelser, skriver sir Bruce Keogh och Gabriel Heller-Sahlgren.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

"Religiösa friskolor blev en giftcocktail"

Möjligheterna att starta religiösa friskolor och tidigare undermåliga kontroller av vem som driver dem kom att bli en giftcocktail som drog till sig oseriösa och i värsta fall rentav farliga aktörer som Säpo bedömer som ett hot mot Sveriges säkerhet. Extremism och radikalisering hör inte hemma i svenska skolor, skriver utbildningsminister Anna Ekström och inrikesminister Mikael Damberg.
Läs hela artikeln på Expressen (öppnas i ny flik)

"Vi hänger upp slipsar för att synliggöra förövaren"

I dag på internationella mansdagen uppmärksammar vi den manliga förövaren bakom våldet mot varje kvinna som sökt stöd och skydd hos oss. Vi gör detta genom att hänga upp slipsar. Vi vet att för varje kvinna som söker upp oss, finns det en man som behöver hjälp och att det krävs samhällsinsatser för att förebygga hans våld, skriver representanter för kvinnojourer i Skåne.
Läs hela artikeln på Etc (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.30

SCB presenterar statistik över nybyggnation av bostäder under årets nio första månader.

19-20/11

Konferensen Mötesplats Samhällssäkerhet, med huvudpartner Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Sveriges Kommuner och Landsting, Kistamässan

Idag

Statsminister Stefan Löfven på turné i Göteborg, Ljungby och Älmhult. Besöker Kommunal, Polisen, 1177 Vårdguiden och Ikea Museum..

Övrigt i flödet