”Lägg om strategin för att stoppa smittspridningen”
Årets sista debattsvep domineras av pandemin, dess konsekvenser och krav på kraftfullare och snabbare åtgärder. Men det handlar också om friskolesamordnare, kärnkraft och att det kan vara bra för klimatet att begå en dödssynd.
Nästa debattsvep publiceras måndag den 11 januari 2021. Dagens Samhälles redaktion önskar God Jul och Gott Nytt År!
I regeringens budget och i flertalet skuggbudgetar för 2021 föreslås omfattande satsningar för att minska samhällseffekterna av coronapandemin. Men träffar verkligen insatserna de som behöver dem mest, frågar generaldirektören för Myndigheten för delaktighet Malin Ekman Aldén.
Med hänsyn till den kraftigt ökade smittspridningen samt det ökade antalet patienter som vårdas på sjukhus behövs det fler verktyg i verktygslådan. Regeringen behöver fatta ett antal viktiga beslut och ge besked på ett antal kritiska punkter, skriver de ytterst ansvariga sjukvårdspolitikerna i landets tre största regioner, liberalerna Anna Starbrink, Jonas Andersson och Gilbert Tribo.
Hårdare restriktioner och bättre framförhållning krävs mot covid-19. Den stora smittspridningen i samhället har spelat en helt avgörande roll för att så många blivit sjuka och dött i Sverige. Och regeringen har ansvaret, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, förste vice ordförande Elisabeth Svantesson och partisekreterare Gunnar Strömmer.
Covid-19 har återigen drabbat Sverige mycket hårt. Behovet är akut att skaffa juridiska och ekonomiska verktyg för att kunna stänga högriskmiljöer för smitta. Regeringen måste få större befogenheter, skriver professorerna Tove Fall och Mark Klamberg.
Det är inte rimligt att det ska krävas en pandemi eller att de vårdanställda i Västra Götalandsregionen ska behöva jobba mer för att deras lön ska höjas, skriver Janette Olsson (S), oppositionsregionråd och Malin Sjunneborn, ordförande för Kommunal Västs S-förening.
Vindkraften är inne i en unikt snabb utbyggnadsfas. Solcellsanläggningar i Sverige har femdubblats på tre år. På samma sätt som fossilt fasas ut kan vi nu se att kärnkraften med rätt politik byts ut mot sol, vind och vatten, skriver bland andra Miljöpartiets språkrör Per Bolund.
Utvecklingen i dag med ökade klyftor och segregation ger tyvärr inget hopp. Nya arbetsuppgifter läggs på socialtjänsten när välfärdssamhällets socialförsäkringssystem rustas ned, skriver forskarna Anders Bruhn, Rúna Baianstovu och Anna Petersén.
Vi vill omfördela från invasionsförsvar till ett modernt insatsbaserat försvar och civil beredskap inför pandemier och andra reella hot mot vår säkerhet, skriver Feministiskt Initiativs säkerhetspolitiske talesperson Luis Lineo och ekonomisk-politiske talesperson Martin Jordö.
De sju dödssynderna är en universell beskrivning av hur vi som människor inte ska bete oss. De fungerar också utmärkt för att skynda på omställningen, skriver Swecos hållbarhetschef Mattias Goldmann.
Riksrevisionen publicerar granskning om effektutvärderingar av näringspolitiska insatser från Tillväxtanalys, Tillväxtverket och Vinnova samt de årliga effektmätningar som SCB utför på uppdrag av Almi Företagspartner AB (Almi).
09.00
Pensionsmyndighetens årliga pressträff om nästa års pension sänds digitalt på Pensionsmyndighetens kanal på Youtube.
14.00
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19.
Coronakommissionens expert på åldrande tror att den skarpa kritiken av brister i äldreomsorgen kommer att leda till förändringar. "Men det kan bli svårt att få fram de pengar som krävs" säger Mats Thorslund.