Debattsvepet: tisdag 7 maj

”Kris i naturen – vår existens har blivit sårbar”

Vikten av biologisk mångfald, värnandet av demokratiska kärnvärden och funktionshinderspolitiken är några av de ämnen som engagerar dagens debattörer runt om i Sverige.

1. L: Skattebetalarna ska inte finansiera extrema åsikter

När Malmö stad ger föreningsstöd är det oerhört viktigt att vi kräver av våra föreningar att de värnar om demokratiska kärnvärden och tydligt markerar mot extremism, skriver kommunalrådet för demokrati och mänskliga rättigheter Ewa Bertz (L).
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Funktionshinderspolitiken utvecklas bakåt

Styrutredningen för funktionshinderspolitikens förslag innebär tyvärr en upprepning av gamla och uttjänta arbetssätt. Betänkandet saknar dessutom den skärpning av den politiska styrningen som behövs för att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska kunna genomföras, skriver Elisabeth Wallenius ordförande för Funktionsrätt Sverige och Mia Modig ordförande för Lika Unika.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Kris i naturen – vår existens har blivit sårbar”

Fler arter än någonsin i mänsklighetens historia hotas av utrotning och den biologiska mångfalden lokalt har förändrats kraftigt i en stor del av världens ekosystem. Grundläggande förändringar behövs både i samhället och för individer för att bromsa den negativa trenden, skriver en rad debattörer.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

4. ”Era dubbla boenden göder politikerföraktet”

De upprepade exemplen på riksdagsledamöters trixande med ersättningar måste leda till en oberoende utredning om reglerna och kontroll av hur de följs, skriver Olle Wästberg, tidigare bland annat riksdagsledamot (L) och ordförande i Demokratiutredningen.
Hela artikeln på Aftonbladet

5. ”Ökad polarisering bland unga om migration och jämställdhet”

Vår nya undersökning av unga i åldern 16–29 år visar en ökad polarisering mellan unga tjejer och killar. Allt fler tjejer ser invandring som något positivt för Sverige. Men allt fler killar vill att Sverige tar emot färre flyktingar. Tjejer rankar jämställdhet allt högre, medan killar inte är lika positiva till jämställdhet, skriver Lena Nyberg, generaldirektör för ­Myndigheten för ungdoms- och civil­samhällesfrågor (MUCF).
Hela artikeln på Dagens Nyheter

6. ”S tillåter slagord i sitt förstamajtåg som ger ny näring åt antisemitiska stämningar”

Hur tänker Socialdemokraterna agera mot SSU? Detta är inte bara en Malmöfråga utan också något som är viktigt på ett nationellt plan. Det skriver Stefan Zablocki, överlevande från Auschwitz, Allan Widman (L), riksdagsledamot och kandidat till EU-parlamentet, och Olle Schmidt (L), tidigare EU-parlamentariker.
Hela artikeln på Sydsvenskan

7. ”Inför ett demokratilås i EU”

EU måste stå emot de nationalistiska krafter som tidigare velat lämna EU men nu i stället vill passivisera och splittra unionen inifrån, skriver Abir Al-Sahlani Centerpartiets andra namn på Europaparlamentslistan
Hela artikeln på Östgöta Correspondenten

8. ”Stoppa högerns tvångsprivatisering av äldreboenden”

Högerns tvångsprivatisering av hemtjänsten har fått förväntat resultat – försämring, försening och fördyring. Nu vill det moderatledda högerstyret driva igenom samma privatiseringsexperiment på våra äldreboenden. Vi socialdemokrater säger nej till mer vinstjakt i välfärden, skriver oppositionsrådet i Göteborg Jonas Attenius (S).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

9. Kontorslandskap leder till stress och psykisk ohälsa

Hälften av de anställda på svenska företag upplever stress när de hänvisas till en arbetsplats i ett kontorslandskap. Det finns för få tysta och stressfria zoner där man kan sitta i lugn och ro. Arbetsgivare bör se över arbetsplatsens utformning och anpassa den mer efter medarbetarnas behov, skriver Peter Johansson vd på DPJ Interiör.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

10. ”Arbetet för fängslade Gui Minhai pågår med full kraft”

Vill UD köpslå med Kina om pressfriheten, Wallström? frågade sig Utgivarna på Expressen Debatt den 21 februari. Nu svarar departementet: Vårt fokus är på Gui Minhais situation och arbetet pågår med full kraft.
Hela artikeln på Expressen

11. ”Ica:s vd: Vi lovar att halvera matsvinnet”

Livsmedelsproduktionen är en av de största källorna till dagens klimatutsläpp. Därför åtar vi oss nu att minska vårt matsvinn med hälften till 2025, fem år tidigare än FN:s globala mål föreskriver, skriver ICA Gruppens vd Per Strömberg och hållbarhetschef Kerstin Lindvall.
Hela artikeln på Dagens Industri
Håll koll på
9.00
Socialstyrelsen publicerar statistik om socialtjänstinsatser till äldre, 2018.
9.35
Hässleholm: Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) inleder Europaforum Hässleholm. Europaforum pågår till den 9 maj, Kulturhuset, Järnvägsgatan 23.
10.00
Stockholm: Patientriksdagen inleds med ett tal av socialminister Lena Hallengren (S). Temat för den första Patientriksdagen är patientlagen. Norra Latin.
10.00
Stockholm: SNS arrangerar seminarium om reformeringen av Arbetsförmedlingen. 4 500 har varslats och 130 lokalkontor ska läggas ned. Hur ska det framtida uppdraget se ut? Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), Martin Ådahl (C), myndighetens gd Mikael Sjöberg, arbetsmarknadsutredningens särskilda utredare Cecilia Fahlberg samt professorn i nationalekonomi Oskar Nordström Skans medverkar. Jakobsbergsgatan 18.
14.45
Finanspolitiska rådets rapport "Svensk finanspolitik 2019" publiceras.