Debattsvepet: måndag 16 november

Konvulsionerna kommer att pågå länge

Terrorattentaten i Paris dominerar måndagens debattsvep. Bland debattörerna och skribenterna som tar upp olika aspekter av fredagens händelser återfinns bland andra Carl Bildt, Anders Ygeman, Hans Brun, Robert Egnell, Magnus Ranstorp, Jenny Sonesson och Olle Wästberg.

1. Tilliten tryter i landet Lagom

Landet lagom. Så kallades Sverige. Inte för att vi var särskilt lagom. Hög skatt, generös välfärd. Hyggligt jämställt och små klyftor. God tillväxt och två bilmärken, ett jaktflygplan, en mobiljätte och många världsunika uppfinningar. Men viktigast, vi hade tillit till varandra, skriver Jimmy Jansson (S) , kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Arabvärldens konvulsioner kommer att pågå länge

Daesh vill ha ett ”krig” mellan våra samhällen. Men detta är en strid inom en civilisation och religion, och det är endast där och av dem som den kan vinnas. Vår uppgift är att bygga länkar och skapa förtroenden. Vi måste också ge dem som nu söker sig till vårt Europa möjligheter till integration och framtid, skriver Carl Bildt.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

3. Det jihadistiska hotet måste mötas gemensamt

Det saknas en övergripande internationell samordning för att bemöta och besegra det hot som jihadismen faktiskt utgör. Tillgången på rekryter och medlemmar och deras förmåga att genomföra terrordåd måste minskas, liksom tillgången på vapen och finansiella resurser, skriver terroristforskaren Hans Brun.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. Så ska vi tackla IS och kriget i Syrien

Vi bör akta oss för de som presenterar förvillande enkla eller billiga lösningar på konflikten i Syrien. Att från luften besegra IS och avlägsna Assad, kommer inte att leda till fred. Det skriver Robert Egnell, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

5. Kampen står om de unga i förorterna

Vi måste vinna unga människors stöd för demokrati och mot extremism. Ett inkluderande samhälle är grundläggande för att motverka radikalisering. Det skriver fyra riksdagsledamöter från M, FP, C och KD, samtliga i Konstitutionsutskottet.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. Vi ska värna både säkerhet och frihet

Ingen ska tvivla på att regeringen gör vad som krävs för att hindra ett attentat i Sverige. Men ingen ska heller känna en oro över att vi nu fattar beslut som undergräver den demokrati vi är satta att försvara, skriver inrikesminister Anders Ygeman (S).
Hela artikeln på Aftonbladet

7. Vi har relativiserat bort ideologins betydelse

I Frankrike är huvudfokus på att bedriva krig mot IS och dess ideologi. I Sverige är situationen tvärtom. I ivern att inte stöta oss med religiösa krafter har vi relativiserat bort ideologins betydelse, skriver terrorexperten Magnus Ranstorp.
Hela artikeln på Expressen

8. Salafismen behöver möta mer motstånd

Vi måste slita av oss skygglapparna när det gäller acceptansen för jihadism i Sverige. Det är inte en fråga om terrordåd kommer att drabba Sverige igen – utan när, skriver Jenny Sonesson.
Hela artikeln på Expressen

9. Muslimer får inte skuldbeläggas nu

Vid dåd som det i Paris är det lätt att generalisera, skuldbelägga en grupp, men just i denna situation är det nödvändigt att se att det är en totalitär och fanatisk ideologi som är fienden, skriver Olle Wästberg.
Hela artikeln på Expressen

10. Nu får det vara nog med liberal kluvenhet

Folkpartiet Liberalerna blir det sista allianspartiet ut att ha medlemsmöte denna höst. Medan andra partier har haft strider om Nato, ideologisk kompass eller DÖ så handlar striden inom FP om PUT kontra TUT. Partiledaren gjorde i början av detta år ett utspel om att FP ville förbättra integrationen. Det intressanta med utspelet var att man blandade ihop migrationspolitiken med integrationspolitik, skriver folkpartisterna Telason Getachew och Vladan Lausevich.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

11. Välståndsutvecklingen hotas

Förra veckan presenterade regeringen en tilläggsbudget där nästan 10 miljarder kronor extra avsattes till kostnader för flyktingkrisen. Sverige är i en process där det är svårt att hävda att det finns någon som kan överblicka effekterna för de offentliga finanserna, skriver Svenskt Näringslivs Ann Öberg och Jonas Frycklund.
Hela artikeln på Dagens Industri
Håll koll på
Kl 09.00
Skolverket och Skolinspektionen arrangerar konferens på temat skolans utmaningar och möjligheter.