Debattsvepet: fredag 5 oktober

”Konservativa mäns otrygghet kan förklara SD:s framgång”

Ekonomisk otrygghet får konservativa män att rösta SD, enligt Arena Idé. Att samarbeta med MP i Västra Götaland funkar fint, skriver C. Att MP samarbetar med Alliansen i Stockholm är olyckligt, menar V. Att M släpper fram SD i Hörby är farligt, menar Gustav Fridolin. L bör inte försöka regera med S, anser en Liberal. Liberaler bör inte kröka rygg för SD anser en annan liberal. Därtill barnfetma, primärvård, kommunal skatteutjämning och grälsjuka i Göteborg i dagens Debattsvep!

1. Vi behöver en primärvårdsreform. Nu!

Det är dags för politikerna att uppfylla löftena om en bättre primärvård, något som våra medlemmar fått löften om i många år. För patienter med komplexa tillstånd måste läkarbesöket få ta längre tid utan att det innebär en förlust för vårdcentralen, skriver Funktionsrätt Sverige tillsammans med flera patientorganisationer.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Samarbetet leder till stärkt grön och blå politik

Genom samarbetet mellan Allianspartierna och Miljöpartiet i Västra Götaland har en nyttig politisk kultur utvecklats. Det menar Västra Götalandsregionens regionråd Kristina Jonäng (C) som ger sin syn på samarbetet som kommer att prägla regionen en andra mandatperiod.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Konservativa mäns otrygghet kan förklara SD:s framgång”

Tanken att SD:s framgångar beror på ökad ekonomisk otrygghet förklarar inte varför partiet i så stor utsträckning lockar män. I en ny rapport kan vi visa att män mår betydligt sämre än kvinnor av att utsättas för ekonomisk otrygghet och att det beror på konservativa värderingar. Det gör SD:s framgångar mer logiska även i ett förhållandevis jämställt land, skriver Sandro Scocco, Arena Idé.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. Därför bör L inte regera med S

Socialdemokraterna vill ha en blocköverskridande regering där C och L ingår. Jag vet av egen erfarenhet att på den ekonomiska politikens område är skillnaderna mellan L och S betydande, skriver Carl B Hamilton, tidigare riksdagsledamot och ekonomisk talesperson (L).
Hela artikeln på Dagens Industri

5. ”Ohållbar vårdsituation för barn med fetma”

Okunskap och ibland kränkande bemötande inom vården kan medföra att barn med fetma får sin självbild allvarligt skadad. Att prioritera samverkan med patientorganisationer är ett måste för att ge barnen den behandling de har rätt till, skriver flera debattörer.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. Omöjligt driva klimatpolitik med Alliansen

Nu. Klimatet kan inte vänta, sa Miljöpartiet i sin valrörelse. Det är våra båda partier helt överens om, och våra partier hamnar också högst upp på rankingen över de mest klimatvänliga partierna. Det är därför beklagligt, och svårt att förstå, att Mp är beredda att överge ett sådant samarbete för att i stället sätta sig tillsammans med de partier som hamnar längst ned på samma rankningar, skriver Clara Lindblom och Rikard Warlenius (V).
Hela artikeln på Etc

7. ”Malmös politiker måste bryta stadens bidragsberoende”

Att Malmö stad får mest utjämningsbidrag av alla kommuner skymmer att det skapas för få jobb, att skattekraften är låg och att företagsklimatet är dåligt, skriver företrädare för Företagarna.
Hela artikeln på Sydsvenskan

8. Varför ger M makten till en öppen homofob?

Sverigedemokraten Stefan Borg skrev om nekrofiler och tidelag när kommunen ville hissa Prideflaggan. Nu tar han makten, tack vare M. Det som händer i Hörby är bara början – släpp inte fram SD, skriver Gustav Fridolin (MP).
Hela artikeln på Expressen

9. Anmäl eller be om ursäkt, Shahbaz Khan (S)

Shahbaz Khan (S) verkar ha utsett sig själv till Göteborgs nye polismästare, åklagare och domare i en och samma person. Khan har skapat en gatans domstol i Göteborg och nu är det dags att han visar korten, skriver Martin Wannholt (D).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. En liberal kröker inte ryggen för SD

Samarbete med Löfven är betydligt bättre än med Sverigedemokraterna. Att kröka rygg för Jimmie Åkesson och låta SD få inflytande över regeringspolitiken vore ett alldeles för högt pris att betala, skriver Malin Lernfelt, liberal debattör.
Hela artikeln på Aftonbladet

11. Öppna Moderater: Svik inte de barn som föds genom surrogatmödraskap

Frågan om surrogatmödraskap är på agendan igen. Det är bra. Vi behöver ta frågan på allvar och genomföra nödvändiga reformer för att tillåta surrogatmödraskap i Sverige, skriver Öppna Moderater, Moderaternas hbtq-förbund.
Hela artikeln på Nerikes Allehanda
Håll koll på
10.00
Europeiska medborgarpriset delas ut till föreningen Fatta, Europahuset, plan 2, Regeringsgatan 65.
11.00
Den norska Nobelkommittén tillkännager i Oslo vem som tilldelas Nobels fredspris för 2018.