Debattsvepet 14 mar

Läkare varnar för att de hundratals könsbytena på barn som sker varje år saknar vetenskapligt underlag. Kina vill utveckla relationen med Sverige, skriver ambassadören. Rekrytera läkarstudenter till vården i sommar, uppmanar Läkarförbundet mfl. Och politikers sidouppdrag är bra för demokratin, skriver fd demokratiutredaren Olle Wästberg. 

Läkarstudenter är en resurs för vården – använd dem!

Det är hög tid för vårdens arbetsgivare att planera för sommarens bemanningsutmaningar. Vår rekommendation till dem är att de rekryterar så många läkarstudenter som möjligt att arbeta som läkarassistenter eller underläkare, skriver företrädare för Sveriges läkarförbund, Sjukhusläkarna, Sveriges yngre läkares förening, (Sylf) och Sveriges läkarförbund Student.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Miljömålen äventyras – med tillstånd!

Tillståndspliktiga verksamheter står för en betydande del av samhällets samlade miljöpåverkan. För vissa miljömål kan så mycket som hälften av miljöpåverkan orsakas av verksamheter som fått tillstånd helt enligt gällande lagar och regler. Detta systemfel måste åtgärdas om miljömålen ska kunna uppnås, skriver företrädare för Svenska miljöinstitutet.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”EU-vännen Björklund gör ödesdigert misstag”

Om kravet på enhällighet rörande skatter slopas banar det vägen för att svenska folket beskattas utan samtycke från Sveriges riksdag och regering. Liberalerna lindar in detta reformförslag i retorik om hur viktigt Europasamarbetet är, men det finns få enskilda reformer som i grunden skulle hota det långsiktiga stödet för EU mer än det Liberalerna nu föreslår, skriver Sara Skyttedal (KD).
Läs hela artikeln på Expressen (öppnas i ny flik)

”Skåne har unika möjligheter. Vi måste arbeta annorlunda.”

Allians för Skåne, M, L, C och KD som styr regionen, gör nu en nystart för det regionala utvecklingsarbetet. Målet är att få fler människor i arbete, fler företag att växa, nya företag att etablera sig, öka tillväxten och binda samman Skåne så att alla kan bo, verka och jobba överallt inom Öresundsregionen, skriver fyra företrädare för Allians för Skåne.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan (öppnas i ny flik)

”Verkningslös symbolpolitik”

Flygskatten är landsbygdsfientlig. Flygskatten är dessutom klimatmässigt verkningslös. Men skatten innebär att arbetstillfällen försvinner och att livskvalitet förstörs. De som inte har reella alternativ till flyget straffas nu av en verklighetsfrånvänd symbolpolitik. Dessa människor ska än mindre behöva skämmas för sitt flygande. Det skriver Anders Sellström, Umeå, som är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna.
Läs hela artikeln på Västerbottens-Kuriren (öppnas i ny flik)

Håll koll på

Kl 10

Sveriges Kommuner och Landsting arrangerar konferensen Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna, Uppsala Konsert och kongress.

Kl 12

Timbro arrangerar seminarium om radikala miljöer i Sverige. Magnus Ranstorp, Amir Rostami och Christer Mattsson medverkar.

I dag

Lärarförbundet släpper rapport om hur så kallade digitala lärplattformar fungerar i praktiken och hur de påverkas lärarnas arbetsmiljö.

Övrigt i flödet