”Konkret handlingsplan krävs för att klara den tredje vågen”
Regeringen måste förbereda Sverige för den tredje vågen, anser Moderaterna. Konsuler ger tips på hur den idéburna sektorn kan stärkas. Liberalerna vill ha en nationell åtgärdsplan för att stärka kvaliteten inom äldreomsorgen. Andra ämnen som engagerat debattörerna är bland annat hot mot politiker, nyttan av socialt allsidiga elevgrupper och behovet av en värderingskamp.
Att verksamheter drivs utan vinstintresse är i sig ingen garanti för att de håller hög kvalitet och verksamheter som är bra och populära kan vara mycket sårbara. Det skriver konsulterna Lotta Edholm, Stefan Holm och Håkan Tenelius, som ger förslag på insatser som kan gynna och stärka den idéburna sektorn i välfärden
Ulf Kristersson (M) och Elisabeth Svantesson (M): Till nästa möte med alla partiledarna på onsdag kräver vi en konkret handlingsplan. Den tredje vågen av coronapandemin drar in över Europa. Regeringen måste ta varningssignalerna på större allvar och förbereda Sverige. Vi får inte upprepa misstagen från förra året. Vi presenterar nu här vad vi tycker ska göras.
Sverige behöver en nationell åtgärdsplan för att stärka kvaliteten inom äldreomsorgen. Vi förslår en strategi mot ofrivillig ensamhet, eget hemtjänstteam för de boende och språkkrav för personalen, skriver Nyamko Sabuni och Barbro Westerholm.
(21/2) Det är möjligt att SD:s nya engagemang drivs av en genuin omtanke om yttrandefriheten på nätet, men partiet gör sig inga stora besvär att få det att framstå så. Deras egna kanaler är fyllda med kommentarer om meningsmotståndare som sträcker sig från plumpa påhopp till regelrätta hot, skriver demokratiminister Amanda Lind (MP).
(21/2) Om extremt selektiva och ansedda skolor i utlandet kan se en stor vinning med en heterogen elevgrupp, borde även skolor och föräldrar i Sverige kunna inse fördelarna. Det skriver Petter Sandgren, lektor i pedagogik.
Sverige borde aldrig ha hamnat i en position att behöva utkämpa en värderingskamp. Men nu har vi inget val. Vissa värderingar är inte valbara. De kan inte kompromissas med. Alla som bor i Sverige förtjänar samma rättigheter. Kristdemokraterna har flera förslag på åtgärder mot hederskulturers förtryck, skriver Ebba Busch (KD) och Andreas Carlson (KD).
(20/2) Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom: Alla studieförbund skulle behöva genomgå ett rejält stålbad. De senaste åren har skandaler och fusk kantat studieförbundens verksamhet. Nya uppgifter visar att situationen är långt värre än vad vi befarat. Det nuvarande systemet är bortom räddning – det måste göras om i grunden.
Inget annat svenskt parti har så lättvindigt sluppit undan en granskande journalistik av ett utopiskt mål som Vänsterpartiet. Nu är det dags att de politiska journalisterna börjar ställa V och partiledaren Nooshi Dadgostar mot väggen, skriver Magnus Utvik, före detta medlem i Vänsterpartiet.
Att komma till rätta med tystnadskulturen som frodas i utsatta områden och i de kriminella gängens närhet är en ödesfråga för rättsstaten, skriver Ulf Kristersson och Johan Forssell, M.
(20/2) Att medellivslängden under lång tid har ökat i Sverige ser vi som en möjlighet för hela samhället skriver Lena Östholm Munkberg och Ove Johansson, språkrör för Gröna seniorer Skåne.
(21/2) Pandemin drar ut på tiden. Alltfler talar om en tredje våg och beskeden om försenade vaccinleveranser duggar tätt. Detta i kombination med ytterligare restriktioner gör behovet av stödåtgärder till näringslivet fortsatt akut, skriver Thomas Erséus och Andreas Åström, Almega.
Att träna sin andningsmuskulatur kan förkorta rehabiliteringen efter covid-19 och även vara förebyggande för att minska risken för intensivvård vid sjukdomen. Det är hög tid att sjukvården rekommenderar regelbunden andningsträning, både till patienter som behöver återhämta sig efter covid-19 och patienter i olika riskgrupper, skriver Anssi Sovijärvi och Bo Lundbäck.
Jag är uppvuxen med myten om att jag bor i ett land med djupa skogar. Nu har jag börjat förstå att det egentligen är en slags plantage jag sitter i. Granbarkborrar, torrsomrar, skogsbränder och stormar har dukat bord, skriver Stefan Sundström, artist och medlem i Svenska Naturskyddsföreningen.
I Sverige försvann tanken på fondsocialism från den politiska agendan efter att löntagarfonderna avskaffades 1991. Men efter fondjätten Blackrocks identitetspolitiska krav på bolagsstämmor och utseendet på styrelser är frågan åter aktuell, skriver Janerik Larsson, rådgivare till Stiftelsen Fritt Näringsliv .
Sportlov inleds vecka 8 (till 26/2) i följande län: Blekinge, Halland (vissa kommuner vecka 7), Kalmar, Kronoberg, Skåne, Södermanland, Uppsala (vissa kommuner vecka 9), Västra Götaland (vissa kommuner vecka 7 eller 9), Örebro samt Östergötland (vissa kommuner vecka 7).
9.30
Försäkringskassan: Statistik om dagersättning sjukförmåner, sjuk- och aktivitetsersättning, sjukfall, tillfällig föräldrapenning, föräldrapenning, 2020.