Debattsvepet 31 jan

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill reformera komvux. Socialstyrelsen har en ny handlingsplan mot vårdskador. Andra debattämnen är klimatpolitik, kvinnojourer, snöröjning och rättegången mot Göteborgs förra kommunalråd.

Kommunal: Stå upp för välfärden, centerpartister

Välfärden är ett gemensamt nationellt ansvar och det är därför inte rimligt att invånare i vissa kommuner tvingas att betala mer för samma välfärd. Det skriver Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin, som uppmanar deltagarna på Centerpartiets kommundagar att använda sin samlade politiska kraft för att slå ett slag för utjämning mellan kommuner.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Även på landsbygden behövs snöröjning, Eneroth

Begränsad framkomlighet på grund av snö är ett stort problem, oavsett om det sker i Stockholm eller i Västerbottens inland. Därför är det beklagligt att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) bagatelliserar vägföreningars möjlighet att köpa in snöröjning på enskilda vägar, skriver riksdagsledamoten Helena Lindahl (C).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Bättre villkor för vården

Det gäller att förstå vad stängda platser beror på: bristen på sjuksköterskor, men även barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Arbetsvillkoren i vården måste bli mer attraktiva för de nyckelgrupper som faktiskt saknas. Det måste ske nu, innan fler skadas eller till och med dör på grund av vårdens problem. Det skriver Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet i Västerbotten.
Läs hela artikeln på Västerbottens-Kuriren (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.00

Stockholm. Tankesmedjan Fores arrangerar konferensen Framtidens integration om Sveriges framtida integrationsarbete på temat Det delade ansvaret. Civilminister Lena Micko (S) ger regeringens syn på hur kommuner som inte lyckas lika väl kan förbättra situationen .

9.30

Stockholm. Sjukförsäkringsutredningen "En trygg sjukförsäkring med människan i centrum" överlämnas till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

10.00

Uppsala. Centerpartiets kommundagar inleds (och pågår till 1/2). Vikarierande partiledare Anders W Jonsson håller tal.

Lördag

Ekots lördagsintervju med Jimmie Åkesson (SD).

Övrigt i flödet