Debattsvepet 12 mar

I de fall där barn vars föräldrar anslutit sig till IS redan återvänt till Sverige ska social­tjänsten kopplas in, skriver skriver Morgan Johansson och Mikael Damberg (S), som även vill se en särskild tribunal för IS-terrorister. LO kräver nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet och nya ersättningsnivåer riskerar slå ut nätläkarna, skriver forskare. 

Ta fram en syntolkningspott för kulturevenemang

I dag är det nationella syntolkningsdagen, i dag uppmärksammar vi att inte alla har möjlighet att fullt ut ta del av den rika floran av kulturutbud som vi har i Sverige, skriver Linus Forsberg ordförande för Riksorganisationen Unga med Synnedsättning och Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Komplicerad situation för IS-återvändares barn”

IS fall har bland annat lett till en komplicerad situation med barn som fötts på plats eller som tvingats följa med när föräldrarna lämnade Sverige för att ansluta sig till IS. Terroristsektens sammanbrott får också konsekvenser säkerheten här hemma och vi vill nu gå vidare med ytterligare skärpta straff för terroristbrott, skriver Morgan Johansson (S) och Mikael Damberg (S).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Bostäder ska ses som en social rättighet istället för som enbart en handelsvara.”

Vi ska samarbeta med näringslivet i Malmö. Det handlar om markpolitik, hur staden planeras och stadens allmännyttiga bostadsbolag. Samtidigt behövs nya nationella krafttag för att skapa en offensiv och jämlik bostadspolitik. Det skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L), kommunstyrelsens ordförande respektive vice ordförande i Malmö.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan (öppnas i ny flik)

Fjellner: Petningen av Wikström är märklig - sidouppdrag är norm i EU

Liberalernas ledning lyfte i helgen bort Cecilia Wikström från partiets EU-vallista efter att hon valt att behålla avlönade styrelseuppdrag i Beijer Alma och Elekta. Men problemet är inte att för många svenska politiker engagerar sig i näringslivet, utan att för få gör det – kanske för att ett sådant engagemang straffas hårt, skriver EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).
Läs hela artikeln på Dagens Industri (öppnas i ny flik)

Håll koll på

8.00

Riksrevisionens granskning om fem statliga myndigheters inköp från företag som har kopplingar till myndighetens anställda eller deras anhöriga.

9.00

Fores arrangerar seminarium om den tillfälliga lagen som infördes i syfte att minska antalet asylsökande i Sverige. Röda Korset och Rådgivningsbyrån presenterar varsin rapport. Kungsbroplan 2, Stockholm.

13.00

Riksdagen håller en aktuell debatt om hantering av IS-återvändare.

Övrigt i flödet