Debattsvepet: tisdag 12 mars

”Komplicerad situation för IS-återvändares barn”

I de fall där barn vars föräldrar anslutit sig till IS redan återvänt till Sverige ska social­tjänsten kopplas in, skriver skriver Morgan Johansson och Mikael Damberg (S), som även vill se en särskild tribunal för IS-terrorister. LO kräver nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet och nya ersättningsnivåer riskerar slå ut nätläkarna, skriver forskare. 

1. LO: Nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet nu!

Vi behöver nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet. Ingen ska behöva dö eller slita ut sig på grund av arbetet. Därför arrangerar vi på LO i dag en hearing för att gå till botten med problemet, skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och andre vice ordförande Berit Müllerström.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Ta fram en syntolkningspott för kulturevenemang

I dag är det nationella syntolkningsdagen, i dag uppmärksammar vi att inte alla har möjlighet att fullt ut ta del av den rika floran av kulturutbud som vi har i Sverige, skriver Linus Forsberg ordförande för Riksorganisationen Unga med Synnedsättning och Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Komplicerad situation för IS-återvändares barn”

IS fall har bland annat lett till en komplicerad situation med barn som fötts på plats eller som tvingats följa med när föräldrarna lämnade Sverige för att ansluta sig till IS. Terroristsektens sammanbrott får också konsekvenser säkerheten här hemma och vi vill nu gå vidare med ytterligare skärpta straff för terroristbrott, skriver Morgan Johansson (S) och Mikael Damberg (S).
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. Fler barn larmar om våld och övergrepp

”Var går gränsen?”, är en vanlig fråga som barn ställer till Bris. Ofta är svaret ”för länge sen”. Det finns en stor och oroande ökning av barn som söker stöd kring ämnen som mobbning, sexuella övergrepp, psykiskt våld och fysiskt våld, skriver Magnus Jägerskog, generalsekreterare, Bris.
Hela artikeln på Aftonbladet

5. Rimligt att dra in svenskt medborgarskap för terrorbrott

Nu ställs krav på att upphäva svenskt medborgarskap för dem som har anslutit sig till terroristgruppen IS och begått bestialiska brott mot mänskligheten. Men detta är i dag inte grundlagsenligt. Att Sverige inte ens upphäver medborgarskap för naturaliserade personer vid bedrägligt förfarande eller osanna uppgifter är ytterst förvånansvärt, skriver Nima Rostami.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

6. ”Är detta början till slutet för nätläkarna?”

Inom kort väntas ersättningen för nätläkarna att sänkas på nytt. Dessa bolag går dock redan med förlust och ytterligare en sänkning kan på sikt slå ut dessa tjänster. Det bästa skulle vara ett helhetsgrepp där den digitala vården integreras i vårdkedjan, skriver nationalekonomen Mårten Blix, Institutet för Näringslivsforskning.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

7. ”Bostäder ska ses som en social rättighet istället för som enbart en handelsvara.”

Vi ska samarbeta med näringslivet i Malmö. Det handlar om markpolitik, hur staden planeras och stadens allmännyttiga bostadsbolag. Samtidigt behövs nya nationella krafttag för att skapa en offensiv och jämlik bostadspolitik. Det skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L), kommunstyrelsens ordförande respektive vice ordförande i Malmö.
Hela artikeln på Sydsvenskan

8. Fjellner: Petningen av Wikström är märklig - sidouppdrag är norm i EU

Liberalernas ledning lyfte i helgen bort Cecilia Wikström från partiets EU-vallista efter att hon valt att behålla avlönade styrelseuppdrag i Beijer Alma och Elekta. Men problemet är inte att för många svenska politiker engagerar sig i näringslivet, utan att för få gör det – kanske för att ett sådant engagemang straffas hårt, skriver EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).
Hela artikeln på Dagens Industri

9. ”Nej, FN:s klimatpanel förordar inte kärnkraft”

Det har blivit en utbredd uppfattning i Sverige att FN:s klimatpanel IPCC skulle förespråka eller ta ställning för kärnkraft. Så är inte fallet, skriver professorerna Christian Azar, Ottmar Edenhofer och Sabine Fuss som alla deltagit i IPCC:s arbete.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

10. Hög tid att skydda visselblåsare i EU

Idag sker de sista förhandlingarna om EU:s kommande skydd för visselblåsare. Vi har en unik chans att stärka skyddet för de modiga personer som står upp för allmänintresset, skriver Jakob Dalunde, Linnéa Engström och Bodil Valero, EU-parlamentariker, Miljöpartiet.
Hela artikeln på Etc

11. Vad fan får vi på landet för våra skattepengar?

Ambulansen dröjde drygt 3 timmar, polisbilen kom efter 10 timmar I regionen, södra Lappland, finns det på vardagskvällar och nätter endast en polispatrull som delas av 30 000 människor på en yta stor som Danmark, skriver Helena Lindahl (C) och Maria Kristoffersson (C).
Hela artikeln på Aftonbladet
Håll koll på
8.00
Riksrevisionens granskning om fem statliga myndigheters inköp från företag som har kopplingar till myndighetens anställda eller deras anhöriga.
9.00
Fores arrangerar seminarium om den tillfälliga lagen som infördes i syfte att minska antalet asylsökande i Sverige. Röda Korset och Rådgivningsbyrån presenterar varsin rapport. Kungsbroplan 2, Stockholm.
13.00
Riksdagen håller en aktuell debatt om hantering av IS-återvändare.
Övrigt i flödet

1. SKL kritiserar biblioteksutredningen

NYHET: Skolbiblioteken behöver stärkas. Det är en av punkterna i förslaget till en nationell biblioteksstrategi. Men SKL kritiserar utredningen för att vilja skärpa kraven utan att anslå tillräckliga medel för det.
Hela artikeln på Dagens Samhälle