Debattsvepet: måndag 12 februari

Kommunerna måste ta ansvar för integration- och hedersfrågorna

Moralväktare och kulturrelativister får inte hindra oss från att ge alla människor samma möjligheter, skriver liberal riksdagskandidat. Andra frågor som debatteras denna morgon är ökat välfärdsbehov, LSS och äldre som mår psykiskt dåligt.

1. Försäkringskassan ska tolka otydliga LSS-regler

Regelverket kring personlig assistans är inte lättolkat. Som lagtillämpande myndighet har Försäkringskassan ett ansvar för att se till att det tillämpas på ett rättssäkert sätt och att rätt person får rätt ersättning, skriver Eva Nordqvist, rättschef på Försäkringskassan.
Hela artikeln på Dagen Samhälle

2. Ökat välfärdsbehov kräver flera olika lösningar

Efterfrågan på välfärdstjänster kommer att öka markant de kommande tio åren. Samtidigt förväntas bristen på arbetskraft bli stor. Det behövs därför en mängd olika insatser för att möta befolkningens ökade välfärdsbehov, bland annat snabbare etablering av nyanlända, digitalisering och bättre arbetsmiljö. Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik, SKL.
Hela artikeln på Dagen Samhälle

3. Flyktingar resurs för Sverige – om integrationen fungerar

Kommunerna måste ta ett större ansvar för integration- och hedersfrågorna. Förtrycket finns inte bara i de stora städerna och deras förorter. Många nyanlända finns också här. Självutnämnde moralväktare och kulturrelativister får inte hindra oss från att ge alla människor samma möjligheter. Invandringen innebär utmaningar och möjligheter för länet. Det skriver Ulrica Westerlund, Umeå som första namn på liberalernas riksdagslista i Västerbotten
Hela artikeln på Västerbottens-Kuriren

4. ”Inte markpriserna som gör det dyrt att bygga bostäder”

Det är inte priset på kommunernas mark som gör det dyrt att bygga i Sverige. En ny studie som SKL presenterar i dag visar att det är andra kostnader som måste pressas. Men det finns goda möjligheter att effektivisera processen och göra byggandet billigare än i dag för att få fram bostäder även för invånare med mindre plånböcker, skriver Lena Micko, SKL.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Hög tid att ge personer med ME upprättelse”

Hur kan ansvarig minister hävda att Försäkringskassan famlar i mörker när det gäller sjukdomen ME? Det finns redan idag mycket kunskap om detta tillstånd, men myndigheterna tycks ovilliga att ta till sig denna. Det skapar en helt ohållbar situation för många av oss ME/CFS-sjuka i Sverige, skriver Malin Carlbom
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. Handelskamrar: Gränskontrollerna måste avskaffas

Gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige har funnits i över två år. Öppna gränser är av enorm betydelse för företagande och tillväxt. Nu behövs en plan för att återgå till en mer normal inre marknad, anser Arnaldo Abruzzini och Stephan Müchler, Eurochambers.
Hela artikeln på Dagens Industri

7. "Vi pensionärer kan också må dåligt"

Antalet äldre personer med psykisk ohälsa – ensamhetsångest och andra depressioner – är i dag så stort att det av flera experter bedöms som ett reellt folkhälsoproblem. Men där psykiatrisk vård är svårtillgänglig för barn och unga är den ännu mer bristfällig för de äldre i vårt samhälle. Det skriver Leif Hallberg, förbundsordförande, Kristdemokratiska Seniorförbundet (KD Senior), hedersordförande, European Seniors Union (ESU).
Hela artikeln på Aftonbladet

8. "Nej – nazisterna är inte fredliga, Polisen"

Att de bombar asylboenden och attackerar prideparader borde vara nog skäl för polisen att neka tillstånd att demonstrera, skriver Simon Vinokur, initiativtagare till Integrationssegling.
Hela artikeln på Aftonbladet

9. "Ni sviker och tystar arbetarklassen, SVT"

Endast 5 procent av personerna som syns och hörs i SVT tillhör den arbetarklass som utgör halva vår befolkning. Det är inte hållbart för en aktör vars uppdrag är att vara "inkluderande" och att "avspegla" landets invånare, skriver två forskare vid Södertörns högskola.
Hela artikeln på Expressen

10. "Väntan på teknisk analys rejäl propp i polisarbetet"

Det är inte speciellt lätt att bedriva polisarbete med de oerhört långa ledtider för provsvar som Nationellt forensiskt centrum har i dag. Det gäller såväl inbrott, våldtäkt som mord. Denna systemkollaps måste tas på allvar, skriver kriminaltekniker Agne Gelotte.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

11. ”Sverige har lika mycket att lära om särskilt utsatta områden av befolkningen i låginkomstländer, som de har att lära av oss.”

Om Sverige låter en större del av landets internationella bistånd gå till hållbar stadsutveckling och slumområden, kan det ge viktiga lärdomar på hemmaplan. Det skriver Elin Andersdotter Fabre vid tankesmedjan Global Utmaning. Just nu deltar hon i den internationella konferensen World Urban Forum i Malaysia.
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på
8:00
Arbetsförmedlingen publicerar månadens arbetslöshetsstatistik och varselstatistik.
10:00
Socialstyrelsen väntas lämna rekommendation om regelbundna prostatacancerkontroller för män mellan 50 och 70 år.