Debattsvepet: fredag 8 februari

”Kommuner, stöd inte hamnarnas agerande”

Vänsterpartister kommer på grund av hamnkonflikten att driva på för att kommunerna lämnar arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Rättsosäkra arbetstillstånd, Hyresgästföreningen hinder för boendes trygghet och fler äldre i politiken är andra debattämnen fredag morgon. 

1. Migrationsverkets beslut slår mot Sveriges välstånd

Företagarna ifrågasätter starkt rättssäkerheten hos Migrationsverkets beslut rörande arbetstillstånd vid kompetensinvandring och menar att såväl politiker som Migrationsverket skyndsamt behöver reda ut vilka principer det är som ska gälla, skriver Företagarnas vd Günther Mårder och arbetsmarknadsexpert Anna Libietis.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. ”Hyresgästföreningen hinder för boendes trygghet”

Hyresgästers otrygghet måste tas på största allvar. I socialt utsatta bostadsområden arbetar därför många aktörer på bred front för att vända utvecklingen. Men i dag stoppas trygghetsarbetet av Hyresgästföreningen som har makt att säga ja eller nej till finansieringen, skriver fastighetsägare.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Kommuner, stöd inte hamnarnas agerande”

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar måste upphöra med sin antifackliga hållning som spär på en onödig arbetsmarknadskonflikt som skadar Sveriges ekonomi. Sveriges kustkommuner är medlemmar genom sitt ägande av hamnar. Vi kommer kräva att våra kommunala hamnar säger upp sitt medlemskap i Sveriges Hamnar och söker sig till en annan arbetsgivarorganisation, skriver 16 vänsterpartister.
Hela artikeln på Aftonbladet

4. ”En revolt krävs för fler äldre politiker”

Personer över 65 år väljs idag bort inom politiken. Men det finns uppenbara risker med en så svag representation av äldre. Kanske kunde de senaste månadernas regerings­turbulens ha hanterats smidigare av mer erfarna politiker, skriver företrädare för Tankesmedjan 60 plus.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

5. ”Universitet och högskola bortglömt av Stefan Löfven”

Trots en utförlig regeringsförklaring av statsminister Stefan Löfven saknades i talet det område som utgör den största andelen av den offentliga sektorn – universitet och högskolor. Det finns en rad frågor, bland annat rörande otrygghet, karriärproblem och grundforskning, som regeringen måste ta tag i, skriver Leif Lewin, professor emeritus i statskunskap.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

6. ”Hamnstrejken hotar jobb och tillit”

Hamnarbetarförbundet har startat konflikten och verkar ovilliga att medverka till att avsluta den. Därmed faller ansvaret för konflikten tungt på dem. Det skriver en rad företrädare för basindustrin.
Hela artikeln på Hallandsposten

7. ”Reformisterna riktar sig till konservativa S-väljare”

Den nybildade socialdemokratiska föreningen Reformisternas ekonomiska reformförslag är snarlika Vänsterpartiets. Men det är inte V:s väljare man riktar sig mot, utan snarare konservativa, skriver Elisabeth Lindberg, ekonom och medlem.
Hela artikeln på Dagens Industri

8. ”Tänker regeringen blåsa polisen på deras lönelyft?”

Inrikesminister Mikael Damberg verkar vilja stoppa den riktade lönesatsningen till Sveriges poliser. Trots ett beslutat polislönelyft på 360 miljoner kronor saknas direktiv till Polismyndigheten, skriver Andreas Carlson (KD).
Hela artikeln på Expessen

9. "Jord- och skogsbruket avgörande för klimatarbetet"

En framgångsrik klimatpolitik kan inte främst handla om en minskad resursanvändning utan måste bygga på ett byte från användning av fossila till förnyelsebara resurser. Här har jord- och skogsbruket en stor och outnyttjad potential, skriver LRF.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. ”Sjukhusen i Skåne bör ha en gemensam kö till operationer"

Patienter som är beredda att åka till ett annat sjukhus som har plats och tid ska kunna göra det. Vår förhoppning är att en gemensam kö gör vården mer effektiv, minskar lidande och gör så att människor snabbare kan komma igång igen istället för att vänta på operation. Det skriver Annette Linander, Patrik Holmberg och Warda Fatih, Centerpartiet.
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på
Kl 9
Feministiskt initiativ inleder kongress (till 10/2), Tonhallen, Sundvall.
Lördag
Ekots lördagsintervju med Christian Sonesson (M) från Staffanstorp.