Debattsvepet 4 jun

Sysselsättningen i kommuner och regioner behöver ytterligare ett tillskott på 35 miljarder kronor under 2021 för att sysselsättningen ska kunna värnas, skriver LO-ekonomerna i en ny prognos som presenteras i dag. Rasism, vargar och bygdegårdar är andra saker som debatteras. Och så väcks krav på att statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten bör avsättas.

OBS! Under juni utkommer Debattsvepet fyra gånger per vecka, måndag-torsdag. Det sista Debattsvepet före  sommaruppehållet publiceras därmed torsdag 25 juni. Svepet återkommer sedan i augusti.

Har våld mot barn ökat i Sverige under pandemin?

Vi har inte hela bilden klar gällande barns våldsutsatthet under pandemin. Det finns risk för mörkertal och underrapportering. Därför föreslår vi att hjälplinjer bidrar med sin statistik som en tidig indikator på behovet av stöd och att dessa data analyseras med expertstöd, skriver representanter för nationellt kunskapscentrum Barnafrid.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Politikerkollegor, varför vågar ni inte stå upp mot rasism?

Det tragiska mordet på George Floyd i Minneapolis häromdagen har lett till enorma protester över hela USA. Samtidigt uppmärksammandes den strukturella rasismen på sociala medier och instagramflödet fylldes av svarta rutor från hundratusentals privatpersoner, artister och politiker. Men bland de svenska partiledarna är det bara Ebba Busch Thor och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund som har visat sitt stöd, skriver Leila Ali Elmi, riksdagsledamot (MP)
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.30

LO-ekonomerna presenterar sin konjunkturprognos Ekonomiska utsikter som lägger särskilt fokus på den växande arbetslösheten och Sveriges ekonomiska utmaningar de kommande åren.

12.00

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) släpper siffror gällande alkohol under coronapandemin.

14.00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19.

Övrigt i flödet