Debattsvepet 27 nov

Statligt stöd krävs om kommuner och regioner ska klara välfärden, skriver SKL:s ordförande till Stefan Löfven när SKL-kongressen inleds idag. Resurser till äldreomsorgen, den grova brottsligheten och bristen på billiga bostäder är andra debattämnen för dagen. 

”Ni vill spara miljarder på våra äldre, men ni säger inte hur”

Tankesmedjorna Arena Idé och Balans granskar ekonomin och villkoren i äldreomsorgen och ser att äldreomsorgens resurser minskas med minst 1,4 miljarder under 2020, utan handlingsplaner eller konkreta kravsänkningar. Som alltid förväntas personalen lösa problemet med kreativitet — en ordning som tveklöst leder till slitna medarbetare och ökad sjukskrivning, skriver Lisa Pelling, Arena Idé, och Åsa Plesner, Balans.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Färre uppklarade brott när vi fokuserar på grov brottslighet”

Operation Rimfrost ökar Polisens förmåga att förhindra sprängdåd och dödsskjutningar. Våra insatser kan bryta en trend, men de kan inte lösa det större samhällsproblemet. Den uppgiften kräver en kraftsamling från hela samhället som är betydligt större än vad vi har sett hittills, skriver rikspolischeferna Anders Thornberg och Mats Löfving.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

KL 8.30

Sveriges Kommuner och Landsting arrangerar kongress (till 28/11), Linköping.

Kl 9

Jämställdhetsmyndigheten och Unizon arrangerar konferens om mäns dödliga våld mot kvinnor, Göteborg.

Kl 11

Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg till Linköping. Löfven håller ett anförande vid SKL:s kongress i Linköping.

Kl 14

Svenskt Näringsliv arrangerar seminarium om kommunernas finansieringsproblem.

Kl 15

Polisen håller pressträff och presenterar en lägesuppdatering gällande det löpande arbetet med operation Rimfrost, Malmö.

I dag

Byggnads presenterar ny bostadspolitisk rapport med nya förslag för ökat byggande och billigare bostäder.

Övrigt i flödet