”Klanernas ekobrott hotar grunden för vår välfärd”
Åklagaren Björn Rosenlöf varnar för klaners ekonomiska brottslighet. Regionråden Anna Jähnke (M) och Louise Eklund (L) vill att energiminister Anders Ygeman (S) ska ta sitt ansvar för fungerande elförsörjning i hela landet. Andra ämnen som engagerat landets debattörer de senaste dagarna är bland annat polisen, ungdomsarbetslöshet och Barn- och elevombudet.
Ansvaret att trygga Skånes och hela landets elförsörjning kommer med din ministerpost Anders Ygeman. Du måste ta vår och näringslivets verklighet på allvar. Vi kräver ett robust elsystem, skriver regionråden i Region Skåne Anna Jähnke (M) och Louise Eklund (L).
Vålds- och narkotikabrotten är så klart illa. För samhällsekonomin är det dock än värre att betydligt fler klaner sysslar med organiserad ekonomisk brottslighet i stor omfattning. Jag skulle bli mycket förvånad om assistansfusket understiger 50 procent av all utbetald ersättning, skriver åklagare Björn Rosenlöf.
Borgerliga opinionsbildare och politiker kritiserar sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga. Men reformen är effektiv, speciellt när arbetslösheten bland unga och utrikes födda nu ökar snabbt, skriver professor Sven-Olov Daunfeldt.
(27/9) Många lärare vågar inte tydligt säga ifrån mot mobbning av rädsla för att bli anmälda. Det är anmärkningsvärt att vi har styrande myndigheter som har svårt att skilja fostran i skolan från kränkning, skriver Eva Larsson, lärare och handledare.
(26/9) Begränsningen på folksamlingar på 50 personer innebär i praktiken näringsförbud för många företag inom besöksnäring mässverksamhet, event och resor. Samtidigt kan djurparker, köpcentrum och varuhus ta emot obegränsat med människor så länge de klarar av att undvika trängsel, något som är mycket svårt att förstå. Regeringen måste ändra på detta, skriver Stefan Gustavsson, Västsvenska handelskammaren.
(27/9) När riksdagen i höst ska uppdatera lagen om skydd mot olyckor finns förslag om att det inledande räddningsarbetet ska kunna utföras av privata aktörer. Vi är starkt kritiska till att låta mer av tryggheten i Sverige privatiseras, skriver Tobias Baudin förbundsordförande Kommunal och Lena Nitz, förbundsordförande Polisförbundet.
Morgon Johansson (S) och övriga i regeringen bör ta färjan över Öresund för att lära sig hur de kriminella gängen ska bekämpas. I Danmark har man förstått att det krävs hårda tag mot gängbrottsligheten, skriver Peter Danielsson (M) och Christian Orsing (M).
(27/9) När LSS-utredningen nyligen gick ut på remiss tvingades vi omigen konstatera att de största förlorarna är vi assistansanvändare. Den riktar flera dråpslag mot oss med de största behoven, och borde ha skickats till pappersinsamlingen istället för till remissinstanserna, skriver Magnus Andén, ordförande i Riksföreningen JAG.
Det enda sättet för lönerna i kvinnodominerade yrken att komma i nivå med andra jämförbara yrken är att de tillåts öka mer än märket, skriver Lönelotsarna och Sveriges kvinnolobby.
Skulle försämrad las och sänkta arbetsgivaravgifter skapa en arbetsmarknad som klarar framtidens utmaningar? Knappast, skriver fackförbundet Byggnads ungdomsverksamhet Unga Byggare – och listar sitt eget recept för mer demokrati och mer flexibilitet.
(27/9) Företrädare för två intresseorganisationer: Det senaste halvåret har det onormala blivit normalt i arbetslivet. För vissa ger hemarbete förutsättningar till en flexiblare tillvaro. Men det skapar utmaningar för många med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättningar. Om hemarbetet är här för att stanna krävs det nytänkande för att alla ska inkluderas.
(27/9) Borde det inte vara en självklarhet att trafikbrottsoffer ska få samma stöd som övriga brottsoffer?
Det är hög tid att sätta fokus på rattfylleriets konsekvenser, skriver Mats Sjöö ordförande, MADD Sweden och Lars Olov Sjöström trafiksäkerhetschef, MHF.
Nio företrädare för myndigheter och organisationer: Rabies skördar varje år 60.000 människoliv. Även om sjukdomen inte finns i Sverige i dag så kan smittan introduceras till landet igen. Dagens lagstiftning säkerställer inte en riskfri import. Enskilda människors och organisationers agerande tyder på omedvetenhet, och vissa aktörer struntar helt i riskerna.
Den teknologiska kapprustningen skiftar den geopolitiska konflikten från offentliga till privata aktörer. USA har stigit tillbaka som global makt men amerikanska företag har ökat sin globala makt. Det skriver Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap.
Stockholm. Försäkringskassan presenterar rapporten Barnhushållens ekonomi vid en telefonkonferens med familjeekonomiska talespersonen Niklas Löfgren.
10.30
Stockholm. Vänsterpartiets valberedning håller pressträff om sitt förslag till partiordförande inför den kommande kongressen. Medverkar gör valberedningens sammankallande Håkan Eriksson tillsammans med den person de föreslår ska ta över som partiledare.
10.30
Stockholm. Europaparlamentets informationskontor i Sverige arrangerar digitalt panelsamtal om förslag till en ny europeisk klimatlag. EU-parlamentarikerna Malin Björk (V), Fredrick Federley (C), Jytte Guteland (S), Pär Holmgren (MP), Karin Karlsbro (L), Jessica Polfjärd (M), Jessica Stegrud (SD) samt Annika Wäppling Korzinek från EU-kommissionens representation i Sverige och 2030-sekretariatets vd Jacob Lagercrantz, deltar.