Debattsvepet 28 nov

Partiledarna för M, KD och L kräver att regeringen ska sätta ett skarpt datum för ingåendet av en ny energiöverenskommelse. Andra ämnen som diskuteras på dagens debattsidor är bland annat sjukvårdens organisation, att barn med autism och adhd slås ut från skolan, Pisa-testets värde och Systembolagets överlevnad.  

Elever med autism och adhd fråntas sin skolgång

Barn med autism och adhd slås ut från skolan och står utan någon framtid. Risken är nu hög att de blir ännu fler. Det är ovärdigt ett land där politikerna säger sig värna mänskliga rättigheter och där likvärdigheten är ett honnörsord, skriver företrädare för Autism- och Aspergerförbundet och Riksförbundet Attention.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Kärnkraft behövs i det svenska energisystemet”

Det saknas politiskt genomförbara förslag som löser de problem som svensk energipolitik står inför. Samtliga riksdagspartier måste nu bjudas in till nya energiförhandlingar. Regeringen måste sätta ett skarpt datum för ingåendet av en ny energiöverenskommelse före årsskiftet, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD), Nyamko Sabuni (L).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”FI: Dags att skärpa kapitalkraven för banklån till kommersiella fastighetsbolag”

Låga räntor medför hot mot den finansiella stabiliteten. I den stabilitetsrapport som Finansinspektionen (FI) publicerar på torsdagen varnar vi för att lågränteläget kan trappa upp jakten på avkastning bland fastighetsbolag och att storbankerna förlitar sig för lite på eget kapital när de finansierar dessa risker genom lån, skriver FI:s Erik Thedéen och Henrik Braconier.
Läs hela artikeln på Dagens Industri (öppnas i ny flik)

Håll koll på

8.00

Riksrevisionen publicerar en granskning av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som skapades för att tillsynen skulle bli effektiv och strategisk.

8.00

Stockholm: Kommunal och PRO arrangerar samtal om utmaningar och lösningar inom äldreomsorgen.

9.00

Malmö: Sveriges stadsmissioner Malmö stad arrangerar Bostad Först-konferens med Nordens och Sveriges främsta experter och aktörer inom hemlöshet.

9.00

Konjunkturinstitutet publicerar Konjunkturbarometern.

11.45

Stockholm: Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller en pressträff om Arbetsförmedlingen – läget på myndigheten och reformeringen.

Övrigt i flödet