Debattsvepet 14 sep

Gängkriminaliteten och segregationen är resultatet av årtionden av försummelser, menar tidigare chef för invandringsförvaltningen i Göteborg. Det behövs en coronastrategi som skyddar äldre samtidigt som den bidrar till minskad isolering, skriver kristdemokratiska kommunpolitiker. Andra ämnen som engagerar är språkrörsposten i Miljöpartiet, minimilöner och effekter av pandemin.

”Inrätta en tandvårdsakut för den privata tandvården"

7 procent av de privata tandvårdsföretagen riskerar antingen konkurs, nedläggning eller rekonstruktion på grund av pandemin. I budgeten har regeringen tillskjutit pengar till den offentliga tandvården. Det är hög tid att stödet även utökas till att omfatta den privata, skriver Privattandläkarnas vd Merit Lindberg och näringspolitiske chef Lars Olsson.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Invandrarna måste spridas ut om vi ska lyckas med integrationen”

Gängkriminaliteten och segregationen är resultatet av årtionden av försummelser. På 1990-talet oroades några av att över 25 procent av invånarna i till exempel Rinkeby, Hjällbo och Rosengård var utrikes födda. Nu är de över 90 procent. I många skolor finns ingen enda med helsvensk bakgrund. De åtgärder som krävs kan te sig obehagliga och tvinga oss att kasta nuvarande ideologi överbord, skriver Jan Molin, pensionär och tidigare chef för invandringsförvaltningen.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”Flumskolan viktig förklaring till att gängkriminaliteten eskalerar”

(12/9) För att förstå den senaste tidens utveckling där kriminella gäng har flyttat fram sina positioner måste vi går tillbaka i tiden och se vad som har hänt med skolan, den plats som ska ge alla barn samma chans att ta sig fram i samhället. Dagens skola erbjuder inte de avgörande kunskaperna till alla. Sedan den relativistiska kunskapssynen tog över lämnas de med sämst förutsättningar åt sitt öde - och de blir lätta offer för kriminella, skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”EU kommer inte att tvinga Sverige att införa minimilöner”

Ursula von der Leyen: Syftet med EU-förslaget om minimilöner är att motverka lönedumpning, inte att äventyra den modeller som den svenska. Alla ska ha tillgång till minimilöner antingen genom kollektivavtal eller genom lagstadgade minimilöner. Men EU-kommissionen kommer aldrig att begära att Sverige ska införa en lagstadgad minimilön.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

"Det är inte rimligt att lägga statliga coronaanslag på hög"

Budgeten för 2021 som regeringen och samarbetspartierna lägger fram är den största satsningen i modern tid på svensk välfärd. Det är välbehövligt, men det krävs ett större ansvar från det borgerliga styret i Region Skåne, som bör använda pengarna till välfärd och inte till att upprätthålla lågskattepolitik. Det skriver Henrik Fritzon (S), oppositionsledare i Region Skåne.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan (öppnas i ny flik)

Håll koll på

I dag

Stockholm. Bostadsminister Per Bolund deltar i ett nordiskt bygg- och bostadsministermöte. Fokus för mötet är bland annat hållbart byggande och en harmonisering av byggregler.

6.00

Arbetsförmedlingen publicerar månadens arbetslöshetsstatistik och varselstatistik.

9.30

Trafikanalys: Bantrafik, 2019.