Debattsvepet 15 okt

Behovet av invandrare för att välfärden ska fungera, statens ansvar för kompetensutveckling och sexism i arbetslivet är några av torsdagens debattämnen. 

En storbrand ska inte vara skälet för AF:s närvaro

I Älvsbyn har vi, precis som i de flesta andra mindre kommuner här i Norrbotten, ett bemannat AF-kontor som har öppet två timmar varannan vecka. Det är för lite även i en normal situation – inte enbart under en pandemi eller efter en storbrand hos bygdens största privata arbetsgivare. Det skriver kommunens kso Tomas Egmark (S) och gruppledare Berit Hardselius (C).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Ändringar i las räcker inte för att vässa arbetsmarknaden”

Staten bör ta ett ekonomiskt medansvar så att alla arbetstagare får kompetensutveckling. Det är inte realistiskt att tro att parterna på kort tid och genom förhandling ska hitta lösningarna på de komplicerade frågorna om en moderniserad arbetsrätt och arbetstagares möjlighet att ställa om till det arbetsmarknaden behöver, skriver arbetsrättsforskaren Carin Ulander-Wänman
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Efterfrågan på kompetens måste styra all utbildning”

På ett år har antalet arbetslösa i Sverige ökat med 113 500 personer och arbetslösheten ligger på högre nivåer än under finanskrisen. Många av de som drabbats söker sig till en utbildning. Nu är det viktigare än någonsin att utbildningarna svarar upp mot faktiska behov i arbetslivet och att kunskapen höjs om var jobben finns, skriver företrädare för Västsvenska Handelskammaren.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Kristdemokrater – ta avstånd från Orbán

Ungerns premiärminister Viktor Orbán kallar sig kristdemokrat och menar att Västeuropas konservativa har förrått traditionella värderingar och accepterat vänsterns kosmopolitism. Nu sprider han sitt kulturkrig över kontinenten. Men han borde möta mer motstånd, skriver Zsuzsanna Szelényi, känd ungersk oppositionell som själv har en bakgrund i regeringspartiet Fidesz.
Läs hela artikeln på Etc (öppnas i ny flik)

Håll koll på

11:00

TCO arrangerar ett digitalt seminarium Vi som gick till jobbet. Rapport om tjänstemännens arbetsmiljö under coronapandemin presenteras. TCO-ordförande Therese Svanström, Lotta Karlsson från Bruksgatans äldreboende i Jönköping, Ulrik Lidwall från Försäkringskassan, Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson och Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström medverkar.

13:00

Regeringen presenterar försvarspropositionen vid en presskonferens.

14:00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19, och svarar på frågor, Tomtebodavägen 12B, Solna.

Övrigt i flödet