Debattsvepet 11 sep

Det är inte bara glesbygden som behöver pengar, generella statsbidrag är lösningen, skriver kommuntoppar i Norrköping och Lund. Kommunal slår larm om att kommunerna glömt hur svenska modellen fungerar. Elsparkcyklarna kräver ändrade lagar, menar miljöpartist, medan socialdemokrat ifrågasätter om de ens är förenliga med kommunallagen. 

”Inte bara glesbygden som behöver pengar”

Utjämningssystemet får inte kväva utvecklingen i de kommuner som fungerar som tillväxtcentra för större geografiska områden. Den svenska statens ekonomi har länge varit god, samtidigt som kommunerna står inför sin största utmaning på flera decennier. Den obalansen måste minskas snarast möjligt, och därför måste en höjning av de generella statsbidragen vara våra partiers högst prioriterade fråga i budgetarbetet, skriver Lars Stjernkvist (S) och Philip Sandberg (L).
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

”De här lagarna behövs för att få ordning på elsparkcyklarna”

Kommuner måste själva kunna reglera elsparkcyklarna. Vi kan inte förlita oss på välvilja från de kommersiella aktörerna. Jag lyfter nu därför en rad förslag på hur lagstiftningen och trafikförordningen bör ändras och hoppas att infrastrukturminister Tomas Eneroth genomför dessa skyndsamt, skriver Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

Kl 13.30

LO presenterar slutrapporten av Jämlikhetsutredningen, LO-huset.

I dag

Nordic life science days. Pågår till den 12/9, Malmömässan.