”Ingen talar om att Sverige inte längre är en välfärdsstat”
Sverige har de senaste decennierna stegvis rört sig bort från den nordiska välfärdsmodellen, menar bland andra Pensionsmyndighetens gd. Företrädare för Forum för Omställning ger förslag på vad nästa stimulanspaket bör innehålla. Andra ämnen som engagerat på debattsidorna de senaste dagarna är bland annat äldreomsorgen, skolan och infrastruktur.
Pandemin har stor inverkan på människors liv och på ekonomin. Stimulanserna, i tillägg till krisåtgärder som korttidspermittering och omsättningsstöd, bör utformas så att de både upprätthåller efterfrågan i ekonomin och underlättar den strukturomvandling som pågår, skriver företrädare för Forum för Omställning, Susanne Ackum, Göran Arrius, Marcus Wallenberg, Therese Svanström med flera.
Daniel Barr och Joakim Palme: Sverige har de senaste decennierna i realiteten stegvis rört sig bort från den nordiska välfärdsmodellen. Företrädare för Sverige beskriver gärna vårt land som en välfärdsstat av nordisk modell. Det gäller oavsett deras politiska tillhörighet och sägs vara något eftersträvansvärt. Men utvecklingen bort från modellen tycks ingen vilja tala om.
(20/12) Läkare ingår normalt i ett kollektiv med tät professionell samverkan. Att bryta ut särskilda kommunala äldreläkare, isolerade från sin kollegiala samhörighet, kommer att medföra stora svårigheter. Det skriver distriktsläkare Bengt Järhult.
(19/12) Nu kan ingen längre blunda för krisen i äldreomsorgen. Jag tror faktiskt att de flesta svenskar tycker att en fungerande äldreomsorg är viktigare än ännu en skattesänkning för de som redan har det bra, skriver Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
(19/12) Tre äldreutredare: För sex år sedan la regeringen ner vår utredning som visade på samma problembild som coronakommissionen sett. Men det var då inte intressant för regeringen och materialet skickades direkt till Riksarkivets bergrum, skriver Ellen Hausel Heldahl, Gert Knutsson och Hans Jeppson.
Ett reformerat skolpengssystem vore viktigt för att fler skolor ska få möjlighet att satsa på kvalitet. Och det är orimligt att man kan sätta sin nyfödda bebis i kö till en friskola samma dag man kommer hem från BB, skriver Roger Haddad och Maria Nilsson, Liberalerna.
På kommunfullmäktiges sammanträde i morgon tisdag (22/12) behandlas Miljöpartiets motion om att inrätta en så kallad friskolesamordnare i Malmö stad. Det hade varit betydligt mer verkningsfullt om Miljöpartiet verkade för att luckra upp de hårda kraven på friyta, skriver Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö.
(19/12) Ambitionen att skapa nya skolor i förorterna är vällovlig om man menar allvar med att motverka segregation – men det är olyckligt om politikerna låser fast sig vid en lösning som innebär vinstutdelande skolor. Det finns bättre alternativ, skriver Bo Rothstein och Peter Esaiasson, professorer i statsvetenskap.
För att få de mest erfarna lärarna att engagerat fortsätta livet ut eller få andra yrkesarbetande att byta livsval, så behövs en löneutveckling som motsvarar kostnaden att utbilda sig. Så är inte fallet. Det är en ödesfråga för Sverige att skolan lyckas mota lärarbristen genom en bättre arbetsmiljö och löneutveckling för alla lärare. Det skriver tre företrädare för Lärarnas riksförbund, Umeå.
(20/12) Vårt parti upprepar gärna att den illa fungerande arbetskraftsinvandringen är ett arv från regeringen Reinfeldt, men Riksrevisionens budskap är glasklart: Regeringen gör inte tillräckligt för att stävja exploateringen av utländsk arbetskraft här och nu, skriver de socialdemokratiska kommunalråden i Linköping Kristina Edlund och Elias Aguirre.
Riksbanken kan inte frälsa oss från allt ont med sin elektroniska ”sedelpress”. Det är hög tid att bryta med en riskfylld spiral av låga räntor och stigande kreditvolym, skriver ekonomerna Fredrik N G Andersson och Lars Jonung.
Arbetsförmedlingens tilltagande fokus på digitala system för att hantera inskrivningar och sortera de arbetssökande mellan olika program och insatser kan vara till fördel för många arbetssökande. Men digitalisering och självhjälp gör att de som står längre ifrån arbetsmarknaden får allt svårare att göra sig hörda, skriver Kristina Taylor, ordförande Sveriges Psykologförbund och Michelle Hansson Da Silva, föreningen Rappa.
Nya stambanor genom södra Sverige är den största och viktigaste infrastruktursatsningen i modern tid för svensk tillväxt, konkurrenskraft och hållbara utveckling. Självklart bör Sveriges största flygplats Arlanda vara en del av satsningen, skriver företrädare för fyra handelskamrar.
(19/12) På Skåne Stadsmission får vi dagligen samtal från föräldrar som ber om hjälp. De ringer med en enkel fråga om julklappar till barnen, men snart kommer det fram att behoven är långt större. Det saknas mat och kläder. När det väl börjar gå snett kan det gå snabbt. Det skriver Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor vid Skåne Stadsmission.
Malmö tar ensamt emot mer pengar från utjämningssystemet än de 52 minsta kommunerna gemensamt får dela på. Samtidigt läggs byskolor ned i allt snabbare takt i norr, och det sparas på personal på äldreboenden. Se över hela den kommunala skatteutjämningen, skriver Helena Lindahl och Helena Lundgren (C).