Debattsvepet 28 jan

Det behövs en ny trafikbeskattning där körsträckan i stället för drivmedlet beskattas skriver sju forskare. Kroppshat, narkotikapolitik och svenskarnas attityd till berusning är andra debattämnen.

Svenskt Näringsliv: Skärp kraven på Skolinspektionen

Kraven på den som vill driva en skolverksamhet ska vara tuffa. Därför behöver vi en vass och tydlig Skolinspektion. Mycket pekar på att Skolinspektionen har utvecklats i positiv riktning de senaste åren, men verksamheten kan fortfarande förbättras. Det skriver Svenskt Näringslivs experter Johan Olsson och Karin Rebas som lyfter fem reformområden.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Inför ny vägskatt baserad på körsträcka och var bilen kör”

Fossila drivmedel fasas ut och allt fler bilar blir helt eller delvis eldrivna. Därför behövs en ny trafikbeskattning där körsträckan i stället för drivmedlet beskattas. Och den som kör på landsbygden bör slippa vägskatt medan skatten i storstäder bör bli extra hög. Eftersom förändringen går snabbt behöver ett utredningsarbete starta snarast, skriver sju forskare.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

PRO: Alla kan inte köpa biljett i en app

Köp biljett i appen – klarar du det inte själv: ta hjälp av barn och barnbarn. Skånetrafikens nya besked till resenärerna inskränker tillgängligheten till kollektivtrafiken och risken är nu att äldre slutar åka kollektivt, skriver Jan Andersson, ordförande PRO Skåne.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Håll koll på

9.00

Finansutskottet arrangerar en öppen utfrågning om finansiell stabilitet. Riksbankschef Stefan Ingves och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) deltar.

13.00

Särskild debatt i riksdagen om mäns våld mot kvinnor. Vänsterpartiet har begärt debatten och från regeringen deltar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).