Socialdemokraterna tycker att utvecklingen inom Republikanerna i USA borde vara en varningsklocka för Moderaterna. Liberalerna ser risker att elever inte får grundläggande kunskaper på grund av distansundervisningen. Och Företagarna vill se mer arbetskraftsinvandring. Det är något av innehållet i torsdagens debattsvep.
Tillåts inte slutförvaret att börja byggas riskeras driften för Sveriges hela kärnkraftsprogram. Ett uteblivet beslut skapar onödiga risker både för säkerhet i kärnkraftsprogrammet och för möjligheten att ställa om elsystemet, skriver arbetsutskottet för Svenska industrikommuner.
Vi behöver inga fler folk-SMS eller presskonferenser där regeringen skyller på allt och alla. Sverige behöver en regering som tar smittan på allvar, visar tydligt ledarskap och tar på sig ansvaret för misstagen som gjorts, skriver riksdagsledamoten Marléne Lund Kopparklint (M).
Den förödande utvecklingen i det republikanska partiet i USA tjänar som en varningsklocka för vad som kan stå på spel om vi skulle få en moderatledd högerkonservativ regering. Ulf Kristersson har inte ens kontroll över sitt eget parti – hur ska han kunna kontrollera SD? skriver partisekreterare Lena Rådström Baastad (S).
När även högstadier går över till distansundervisning, innebär det en stor risk att fler elever lämnar grundskolan utan grundläggande kunskaper. Regeringen måste presentera åtgärder för att mildra konsekvenserna, skriver Nyamko Sabuni och Roger Haddad (L).
Vi uppmanar regeringen att dra lärdom av Kanadas framgångsrika arbete med arbetskraftsinvandring. Dagens system slår hårt mot individerna och mot företagen som är beroende av arbetskraft, skriver Företagarna.
Det är inte omöjligt att vi kommer att behöva omkring 500 TWh el år 2050, jämfört med dagens 140 TWh. Allt fler industriprocesser, transporter och framställning av råvaror drivs av el. Men dagens prognoser tar inte höjd för den snabbt intensifierade elektrifieringen. Regeringens nya strategi för elektrifiering måste beakta nya trender och våga tänka stort. Det är inte osannolikt att elanvändningen fyrfaldigas till år 2050. Det skriver fyra företrädare för energibranschen.
Under de senaste åren har Danmark fått mer än dubbelt så mycket pengar ur EU:s infrastrukturfond som Sverige. Den svenska regeringen har inte ens ansökt till flera projekt. Regeringen borde släppa handbromsen och göra viktiga investeringar i transportsystemet, skriver moderaterna Jörgen Warborn, Carl Johan Sonesson och Mikael Rubin.
Nu fördjupas samarbetet mellan Stockholms stad, fordonsindustrin, energibolag och övriga aktörer genom en Elektrifieringspakt. Genom ett förstärkt samarbete kan vi på kort och lång sikt förverkliga våra ambitioner, skriver bland andra finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och David Källsäter, vd Scania Sverige.
Högerstyrets lösning med att tvångsförflytta kommunalt anställda förskollärare i Göteborg är en kortsiktig billig lösning på ett strukturellt problem. Göteborg kommer aldrig att bli en jämlik stad om vi inte satsar långsiktigt på förskolan, skriver Tina Kenttä och Sara Lindalen i Vänsterpartiet.
Ett alternativ till dagens system kan vara en nationell äldreomsorgsförsäkring. Det skriver Christer Neleryd, före detta chef på Socialstyrelsens äldreenhet, och Monika Olin Wikman, före detta landstingsdirektör.
Covid-19 är en allvarlig sjukdom. Så vi bör vaccinera hela befolkningen trots att risken för allvarlig följdsjukdom inte kan uteslutas, så som skedde efter vaccineringen mot svininfluensan. Det är dock viktigt att staten är tydliga med att det finns ett skydd och en rimlig ersättning om vaccinerade skulle drabbas av kronisk sjukdom på grund av vaccinering, skriver Erik Houltz, överläkare och pappa till son med narkolepsi.
Trygghetsfonden TSL och omställningsorganisationen TRR håller en digital pressträff för att presentera omställningssiffrorna för 2020 tillsammans med en analys av arbetsmarknaden och en jämförelse med finanskrisen 2009. Caroline Söder, vd för Trygghetsfonden TSL och Lennart Hedström, vd för TRR, medverkar.
10:00
Det svenska ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, invigs. Utrikesminister Ann Linde presenterar det svenska ordförandeskapets program inför året.
10:00
Polisen, Malmö stad och Kriminalvården arrangerar en digital pressträff om den brottsförebyggande satsningen Sluta skjut och hur framtiden ser ut. På pressträffen närvarar polisområdeschef Stefan Sintéus, Anna von Reis från arbetsmarknads- och socialförvaltningen, kriminalvårdschef Petra Tullgren och kommunalrådet Sedat Arif.
11:00
Uppsala kommun håller en digital pressträff om planerna på att bli europeisk kulturhuvudstad och att arrangera en världsutställning i hållbar stadsutveckling. Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP) och kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Fredrik Ahlstedt (M) berättar mer om planerna och vinsterna för Uppsala att arrangera evenemangen.
11:15
Ett internationellt företag inom mobilitet och energi presentera sina planer på att etablera sig i Nyköping vid en digital presskonferens. Representanter från företaget tillsammans med Nyköpings kommunstyrelseordförande Urban Granström och kommunens näringslivschef Maria Karlsson medverkar, Nyköpings stadshus, Stora Torget 4.
14:00
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19 vid en digital pressträff.
Övrigt i flödet
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån, Andreas Eklund, Fredrik Sandberg/TT
I fjol begärde Konkurrensverket nästan 19 miljoner kronor i böter för felaktigt utförda upphandlingar. Anskaffning av lokaler och byggentreprenader ledde till flera granskningar och snart kommer vägledande domar.