Debattsvepet: torsdag 19 juli

”Högerpopulister hjälper ryssar att svartmåla oss”

I hårt vinklade nyhetsinslag och artiklar skildrar ryska medier ett Sverige i förfall. Så kallade Sverigevänner intervjuas. Granska SD:s kontakter med Ryssland, kräver debatterande liberaler. Andra frågor i debatten denna morgon är nazister, tvångsäktenskap och barnkonventionen.

1. Har regeringen glömt utbildningsmålet?

”Kunskap och utbildning för hållbar utveckling ska främjas” står det i regeringens handlingsplan för Agenda 2030. Men var finns regeringens åtgärdsförslag? Det undrar representanter för Uppsala Universitet, Folkbildningsrådet, Naturskyddsföreningen, och Världsnaturfonden.
Hela artikeln på Dagen Samhälle

2. Sverige måste skydda unga från tvångsäktenskap

Föreställ dig att du är tonåring och att det snart är sommarlov. Du känner dig upprymd och ser fram emot ledigheten. Men i stället för att åka på den utlandssemester som dina föräldrar har utlovat, så förs du ovetande till din eller föräldrarnas födelseby. Där får du plötsligt veta att du ska giftas bort.
Hela artikeln på Dagen Samhälle

3. ”Högerpopulister hjälper ryssar att svartmåla oss”

Ryska medier driver fram bilden av ett Sverige i kaos på grund av invandring. Och svenska högerpopulister hjälper till att sprida budskapet. SD:s kontakter med Ryssland bör granskas mer noga, skriver liberalerna Maria Nilsson och Anders Rehnberg.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

4. ”Barnkonventionen måste omfatta alla barn”

Sveriges migrationspolitik drabbar barn och unga vuxna extra hårt. För att FN:s barnkonvention ska kunna bli svensk lag måste Sveriges politiker och Migrationsverket åtgärda en rad brister. Vi kräver att asylsökande och papperslösa barn och ungas rättigheter ska tas på allvar, skriver ­representanter för Rättsrådet för barn och unga i migration.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Självklart att kunna köpa direkt från bryggeri”

Under sommaren är det många som besöker småskaliga bryggerier runt om i landet. Men man kan inte bära med sig några flaskor hem utan måste inhandla allt på Systembolaget. Regeringen struntar i alla småskaliga bryggerier som måste hänvisa sina kunder till att köra in till staden istället, skriver C-politikerna Eskil Erlandsson och Kristina Yngwe.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. ”Förbud mot nazism är bara första steget”

Häromdagen valde regeringen att ansluta sig till det förslag om kriminalisering av rasism och nazism som Feministiskt initiativ och många folkrörelser länge drivit. Men förbud är bara en av många åtgärder som behövs för att stoppa nazismen. Regeringen och riksdagen måste agera skyndsamt, skriver Gudrun Schyman med flera från Feministiskt initiativ. Det skriver Tina Ghasemi & Sara Mohammad, Moderaterna / GAPF.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

7. "Brandmännen: Vi varnade er för detta"

Neddragningar har påverkat landets brandstationer kraftigt. Vissa har i dag inte ens tankbilar för att transportera vatten. Vi varnade er politiker för konsekvenserna av detta. För en gångs skull: Lyssna nu på oss, skriver Brandmännens riksförbund.
Hela artikeln på Expressen

8. "Ingen integration utan förbättrat humankapital"

Upptrappade integrationsinsatser och reformer på arbetsmarknaden räcker inte för att nyanlända ska komma in i samhället. Det krävs ett förbättrat humankapital och stora utbildningssatsningar är nödvändiga, skriver nationalekonomen Mats Hammarstedt.
Hela artikeln på Dagens Industri

9. "Varför tar du semester Ulf Kristersson?"

Vänsterpartiet missunnar ingen sin semester, men det är ändå häpnadsväckande att just moderater tar semester. De har ju varit emot semester i hela sin historia! Det skriver Ali Esbati, Arbetsmarknadspolitisk talesperson (V).
Hela artikeln på Aftonbladet

10. Nej, EU-medborgarskap ska inte vara till salu

Under senare tid har det framkommit att det är mycket enkelt för rika människor utanför EU att köpa ett EU-medborgarskap. Elva medlemsländer i EU: Grekland, Lettland, Cypern, Litauen, Belgien, Spanien, Storbritannien, Österrike och Malta, driver särskilda program för dessa så kallade ”gyllene viseringar”. Verksamheten bidrar med pengar till statskassorna men är både ohållbara och oetiska, skriver Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (L).
Hela artikeln på Aftonbladet

11. "Motverka mobbning på jobbet med ett tydligt ledarskap"

Nu är det sommar och semestertid vilket också innebär ett andrum för många av dem som utsätts för mobbning på jobbet. Enligt Arbetsmiljöverket finns 420 000 personer i Sverige som upplever mobbning och trakasserier på sina arbetsplatser. Det är enligt oss för många, skriver Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetare och Linda Mathiasson, Steg för steg.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

12. ”Brist på specialistutbildade sjuksköterskor bidrar till att ambulanser står stilla.”

Sjuksköterskor måste få bättre betalt för det värdefulla arbete som är avgörande för att kunna ge den bästa vården. Det är dags att införa individuell lönesättning för sjuksköterskor i Region Skåne, skriver centerpartisterna Birte Sandberg, Niels Paarup-Petersen och Stina Larsson.
Hela artikeln på Sydsvenskan

13. "En majoritet i Sverige vill höja dieselskatten"

Klimatproblemen kommer inte att försvinna om vi fortsätter rabattera fossila utsläpp. Det krävs inte mycket politiskt mod för att våga ta bort de orättvisa subventionerna av diesel, arbetsresor och förmånsbilar, skriver Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

14. V: Absurt att sälja sjukvården på börsen

Som vänsterpartister ser vi det absurda i att en stor del av sjukvården nu är ute på börsförsäljning. Vi tycker inte att vården ska vara vilken marknad som helst, skriver Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V), och Håkan Jörnehed, landstingsråd Stockholms läns landsting (V).
Hela artikeln på Dagen Samhälle
Håll koll på