Debattsvepet 8 okt

EU är i fokus i dag. MP varnar för att satsningen på klimatpaketet "Green deal" inte räcker. EU:s politik hotar den svenska modellen, menar KD. Skatter, snabbtåg, hemlöshet och tiggeri är andra ämnen i debatten.

Fokusera hellre på orättvisa skatter än på bidrag, Löfven

Det finns en rad skevheter inbyggda i dagens svenska ekonomi, där större städer gynnas på bekostnad av landsbygden. För att åtgärda detta bör regeringen och dess stödpartier fokusera mindre på skatteutjämning och mer på hur ett reformerat skattesystem kan ge positiva effekter för hela landet, skriver Andreas Bergström och Lena Holmestig på tankesmedjan Fores.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Regionerna stänger ute patienterna från inflytande

Vården säger sig vilja lyssna på patienten. Men civilsamhällets betydelsefulla demokratiska roll urholkas allt mer. I det nationella utvecklingsarbetet för en likvärdig vård vill sjukvårdsregionerna nu själva kunna bestämma vem som ska representera patienten. Vad gör patientmedverkan för nytta om det inte är patienterna själva som får välja vem som ska representera dem?
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Halva EU-budgeten måste gå till klimatsatsningar”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tillsammans med föreslagna klimatkommissionären Frans Timmermans utlovat ett reformpaket för klimatet, en ”Green deal”. Men risken är stor att paketet inte kommer att innehålla vad som krävs för en grön och rättvis omställning, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) och Pär Holmgren (MP).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

8.00

Riksrevisionen publicerar granskning om Konkurrensverkets konkurrens- och upphandlingstillsyn sköts effektivt.

9.00

Stockholm stads socialförvaltning arrangerar konferens om det dödliga våldet. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) inledningstalar. Norra Latin, Stockholm.

9.00

Högsta domstolen (HD) slutplädering i det s k Girjasmålet, om en samebys rätt till småviltsjakt och fiske inom samebyns område (till 8/10), Sessionssalen, Riddarhustorget 8, Stockholm.

10.00

Göteborgs Stad i samarbete med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) presenterar en stor studie om Göteborgs skolelevers alkohol-, narkotika- och tobaksvanor, Social resursförvaltning, lokal: Vinga, Gårdavägen 2.

11.45

Nobelpriset i fysik tillkännages, Vetenskapsakademien, Sessionssalen, Lilla Frescativägen 4A, Stockholm.

Övrigt i flödet