Debattsvepet 15 jan

Att stänga ner Sverige kommer att slå hårt mot barn, småföretagare och riskgrupper, skriver läkaren och politikern Nils Littorin. Andra ämnen som tas upp på dagens debattsidor är vaccineringen mot covid-19, amorteringskrav, Donald Trump, Wikipedia, språkstörningar, skolgårdar och en bojkott av hockey-VM i Belarus.

Vårdutbildade unga måste få stanna i Sverige

Mitt i en pandemi där sjukvården vädjar om hjälp vill Sverige tvångsutvisa färdigutbildad vårdpersonal till krig och förföljelse på grund av brister i gymnasielagen. Det är både inhumant och samhällsekonomiskt oförsvarbart, skriver 146 lärare, läkare, sjukvårdspolitiker med flera från hela Sverige, som kräver att de ensamkommande får stanna här.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Stödet till barn med språkstörning måste förbättras

Tillgången till logopedbehandling för barn med språkstörning/DLD varierar stort i landets regioner, visar en ny kartläggning av Svenska Logopedförbundet. Det är djupt olyckligt och behöver rättas till. Språkförmågan är central i skolan, i sociala relationer och för psykisk hälsa, skriver företrädare för Svenska Logopedförbundet, Logopedkontakt Väst och Afasiförbundet/Talknuten.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Polariseringen beror på hycklande politiker som ignorerat missnöjet

Tumpanhängarnas protester mot Biden och stormningen av Kapitolium kan kanske lära våra svenska politiker en viktig lärdom. Om vi har missnöjda medborgare på grund av att politikerna saknar förstånd nog att inse att de bör ena befolkningen, inte splittra den, ja då är det en tidsfråga innan de missnöjda medborgarna stormar riksdagen, skriver Maria Hind Alias, ordförande för S-föreningen för jämställdhet och mot hedersförtryck.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

09.00

STOCKHOLM. Interpellationsdebatter i riksdagen med bland andra miljö- och klimatminister Isabella Lövin, näringsminister Ibrahim Baylan, utbildningsminister Anna Ekström, kultur- och demokratiminister Amanda Lind samt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

10.00

DIGITALT. LO håller en digital pressträff med förslag på åtgärdsprogram mot pandemin för att skydda vanligt folk. Förslaget omfattar åtgärder för att återstarta svensk ekonomin efter pandemin och förhindra att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå. Medverkar gör bland andra LO-ordförande Susanna Gideonsson.

11.00

DIGITALT. Region Kronoberg håller pressträff om coronaläget i länet. Medverkar gör bland andra smittskyddsläkare Christian Blomkvist, regiondirektör Martin Myrskog och Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Övrigt i flödet