Debattsvepet 25 sep

Gör munskydd obligatoriskt och överväg snabbtester när besöksförbudet på äldreboenden upphör 30 september, skriver fyra forskare som företräder Vetenskapsforum Covid-19. En ny studie visar att diabeteskomplikationer kostar samhället miljarder kronor. Och så berättar värmländska politiker varför de satsar på Centralsjukhuset i Karlstad. Läs detta och mer i dagens debattsvep.

”Diabeteskomplikationer kostar samhället miljarder”

En fjärdedel av den totala sjukfrånvaron för personer med typ 2-diabetes kan kopplas direkt till komplikationer orsakade av sjukdomen. Det motsvarar en kostnad på 4,9 miljarder kronor under ett år. Därtill kommer sjukhusvård för 2,5 miljarder kronor. Detta visar en ny svensk studie som är den största i sitt slag i världen skriver professor Johan Jendle och forskningsledare Katarina Steen Carlsson.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Låt energisektorn bli en motor för den svenska omstarten”

God tillgång till energi är en förutsättning för tillväxt i hela samhället. Då majoriteten av de svenska energiföretagen ägs av offentliga aktörer finns dessutom ett tydligt fokus på samhälls-och klimatnytta. Det skriver Tekniska verkens ordförande Gösta Gustavsson (C) och vice ordförande Rebecka Hovenberg (MP), som lägger fram fem förslag för en omstart med energifokus efter pandemin.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Tilltron till myndigheter ökade under coronakrisen”

Under pandemins akuta skede i våras ökade svenskarnas förtroende för myndigheter kraftigt. Liknande effekt har observerats i många länder. Men Sverige valde en egen väg genom pandemin, vilket visar att det går att samla en nation utan drakoniska nedstängningar. Det kan också ha bidragit till att vår tillit till varandra ökade under samma period, skriver fyra forskare vid Göteborgs universitet.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

07.00

Anmälan till höstens högskoleprov öppnas.

09.00

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) håller en pressträff om coronapandemins effekter på arbetsmiljön.

Idag

Skolstrejksrörelsen Fridays For Future genomför en global aktionsdag för klimatet. I Stockholm kommer bland annat en aktion att ske utanför riksdagen samt även på minst 89 andra platser i landet för en rättvis omställning som klarar Parisavtalet.

Övrigt i flödet