Debattsvepet 12 okt

Globala spritjättar är en av gårdsförsäljningens starkaste förespråkare, skriver företrädare för IOGT-NTO. Skydda flickorna som utsätts för hedersförtryck, uppmanar GAPF. Andra frågor som engagerat på debattsidorna i helgen är bland annat det kommunala självstyret, skatter och ambulanssjukvården.

”Gårdsförsäljning är en bluff av Sveriges största alkoholföretag”

Företrädare för IOGT-NTO: Globala spritjättar som vodkatillverkaren The Absolut Company är en av gårdsförsäljningens starkaste förespråkare. Inom kort startar en tredje statlig utredning om gårdsförsäljning av alkohol. Gårdsförsäljning påstås rädda landsbygden och gynna små vinproducenter. I en ny granskning visar vi att planerna i verkligheten är långt mer omfattande och vi avslöjar hur Sveriges största alkoholföretag storsatsat på lobbying för förslaget.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Preems reträtt visar att vårt arbete ger resultat”

(11/10) Att framtiden är förnybar har Miljöpartiet hävdat i snart 40 år. När Preem drog tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil blev det ett exempel på hur den gröna omställningen sker här och nu och att landets industrier och företag, flera baserade i Västsverige, är en avgörande del i den. Skiftet sker inte av en slump, utan är ett resultat av ett enträget politiskt arbete, skriver Karolina Skog (MP).
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”Göteborg behöver en mottagning för våldtagna”

Alla våldtagna behöver hjälp – oavsett könsidentitet. Det kan alla hålla med om, men i verkligheten ser inte ut så. Vi behöver förbättra omhändertagandet av våldtagna i Västra Götaland, inte minst i Göteborg där majoriteten av våldtäkterna sker. Öppna en våldtäktsmottagning, skriver bland andra Carina Iloson, överläkare och specialist inom gynekologi och obstetrik.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.30

Linköping. Barnafrid vid Linköping Universitet arrangerar digital konferens om barn och unga som drabbas av hedersvåld och förtyck (till 13/10). Konferensen invigs av jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

10.00

Vänersborg. Grönblå Samverkan i Västra Götalandsregionen håller pressträff om förslag till kompletteringsbudget för 2021.

11.45

Stockholm. Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillkännages.

13.00

Stockholm. Konstitutionsutskottet frågar ut miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) om granskningen av statsministerns och vice statsministerns hantering av ett tillståndsärende.