"Fortsatta orosmoln i den transatlantiska relationen"
Det är uppenbart att de europeiska förväntningarna på Joe Biden, som anses vara en övertygad transatlantist, är stora. Men bakom denna rosiga yta finns nya åsiktsskillnader över Atlanten skriver Katarina Areskoug, tidigare chef för EU-kommissionen i Sverige. Andra ämnen som diskuteras är bland annat höghastighetsbanan genom Sverige, skolbibliotek och segregation.
Att inte dra järnvägen genom de större städerna som ligger längs den tilltänkta höghastighetsbanan minskar nyttan av investeringen, skriver professorerna Göran Cars och Carl-Johan Engström.
Statsminister Stefan Löfven (S) påstår att Moderaterna och Kristdemokraterna sänker skatterna i kommunerna under pandemin. Det stämmer inte, men det är något de borde göra, skriver John Norell, förbundsordförande Fria Moderata Studentförbundet.
Det är uppenbart att de europeiska förväntningarna på Joe Biden, som anses vara en övertygad transatlantist, är stora. Men bakom denna rosiga yta finns nya åsiktsskillnader över Atlanten, förändrade prioriteringar och en sargad tillit, skriver Katarina Areskoug, tidigare chef för EU-kommissionen i Sverige.
Vi vill att det uttryckligen ska framgå av skollagen att alla skolor ska ha ett skolbibliotek med både tryckta böcker och digitala medier, skriver Gustav Fridolin, Anna Medin och Tove Mejer som lämnar över sin utredning till regeringen i dag.
Att jobba som allmänläkare i ett socioekonomiskt utsatt område i Stockholm är ett mer eller mindre omöjligt uppdrag. Jag kan inte längre stå för den vård som vi har möjlighet att erbjuda, skriver Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin.
Ett förstatligande innebär ju inte i sig att det blir lättare för någon att få assistans. För att det ska bli möjligt måste man också ändra regelverket kring hur behovsbedömningen görs. Det skriver Bengt Eliasson, riksdagsledamot (L), talesperson för funktionsfrågor och LSS tillsammans med Maria Lundqvist-Brömster, regiongruppledare (L), ledamot i utskottet för funktionshinder och samverkan
Det råder en kaotisk period som förstärks av att världen saknar tydlighet i globalt ledarskap. Många länder vill stärka sin egen maktposition trots att fienden – ett mikroskopiskt litet virus – är gemensam, skriver Peter Friberg, professor i global folkhälsa.
Svenska, amerikanska och kinesiska medborgare i dag är mer positiva till klimatpolitik än för tio år sedan. Kanske finns det nu med Joe Bidens tillträde en reell chans för mer omfattande globala åtgärder, skriver fem forskare.
Anna Ardins nya bok om fallet Assange belyser vad det kan betyda att nekas rätt till rättslig prövning. Det är fortsatt få som anmäls eller döms för sexualbrott i Sverige. Nio civilsamhällesorganisationer presenterar sex förslag för att säkra kvinnors juridiska rätt till samtycke.
EU-politisk partiledardebatt i riksdagen. EU-minister Hans Dahlgren (S) inleder
10.00
Global Challenges Foundation arrangerar en digital pressträff där huvudpunkterna på den globala agendan inom miljö- och klimatområdet presenteras.
18.00
USA: President Donald Trumps mandatperiod löper ut och den nye presidenten Joe Biden och vice presidenten Kamala Harris svärs in vid en ceremoni på Kapitoliums västra trappa i Washington.
Region Västernorrlands arbetet under pandemins inledande månader beskrivs som ”dysfunktionell” i en extern rapporten. En lång rad lärdomar ska nu ge bättre styrning vid nästa kris.
– Det är en omfattande och svidande kritik som framkommit, säger oppositionsrådet Jonny Lundin (C).