Debattsvepet 20 jan

Det är uppenbart att de europeiska förväntningarna på Joe Biden, som anses vara en övertygad transatlantist, är stora. Men bakom denna rosiga yta finns nya åsiktsskillnader över Atlanten skriver Katarina Areskoug, tidigare chef för EU-kommissionen i Sverige. Andra ämnen som diskuteras är bland annat höghastighetsbanan genom Sverige, skolbibliotek och segregation.

Replik: "Går inte ändra huvudmannaskapet för assistansen på några veckor"

Ett förstatligande innebär ju inte i sig att det blir lättare för någon att få assistans. För att det ska bli möjligt måste man också ändra regelverket kring hur behovsbedömningen görs. Det skriver Bengt Eliasson, riksdagsledamot (L), talesperson för funktionsfrågor och LSS tillsammans med Maria Lundqvist-Brömster, regiongruppledare (L), ledamot i utskottet för funktionshinder och samverkan
Läs hela artikeln på Västerbottens-Kuriren (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.00

EU-politisk partiledardebatt i riksdagen. EU-minister Hans Dahlgren (S) inleder

10.00

Global Challenges Foundation arrangerar en digital pressträff där huvudpunkterna på den globala agendan inom miljö- och klimatområdet presenteras.

18.00

USA: President Donald Trumps mandatperiod löper ut och den nye presidenten Joe Biden och vice presidenten Kamala Harris svärs in vid en ceremoni på Kapitoliums västra trappa i Washington.

Övrigt i flödet

Regionens krishantering sågas i konsultrapport

Region Västernorrlands arbetet under pandemins inledande månader beskrivs som ”dysfunktionell” i en extern rapporten. En lång rad lärdomar ska nu ge bättre styrning vid nästa kris. – Det är en omfattande och svidande kritik som framkommit, säger oppositionsrådet Jonny Lundin (C).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle