”Försämra inte för patienterna genom att strypa den digitala vården”
Chefer på Kry och Doktor.se oroar sig för att Västra Götalandsregionen vill sluta betala för nätläkarbesök. Sjukvårdsrådgivningen 1177 bör bantas, anser ordförande i distriktsläkarförening. Regeringens handlingsplan mot korruption borde innehålla handling, tycker Transparency International. Anklagelser mot Internationella Engelska skolan upprör grundaren Barbara Bergström.
Svenska Distriktsläkarföreningen välkomnar öronmärkta resurser för att utveckla fasta läkare i primärvården och att SKR och regeringen enats om att fler ska ha en namngiven fast läkare. Tydliga mål är bra, men lika viktigt är vad som behövs för att uppnå målen, skriver föreningens ordförande Marina Tuutma.
När regeringen strax före jul presenterade den första nationella handlingsplanen mot korruption kunde vi konstatera att den dessvärre saknar handling. Vi uppmanar därför regeringen att komplettera planen, skriver Transparency International Sveriges ordförande Ulrik Åshuvud och styrelseledamot Inga-Britt Ahlenius.
I förra veckan annonserade Västra Götalandsregionen att den inte vill anlita digitala vårdtjänster längre. Tusentals patienter hamnar i kläm om detta blir verklighet, skriver Erik Hjelmstedt, Sverigechef på Kry och Martin Lindman, VD Doktor.se.
1177 är en dyr vårdform som leder till onödiga hänvisningar till akutmottagningar. Vården skulle bli bättre och effektivare om resurserna i stället låg på vårdcentralerna, som känner och har träffat patienterna, skriver Ylva Sandström, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm.
Den upprördhet jag känner inför de anklagelser som riktas mot Internationella engelska skolan är inte hånfull utan äkta. Våra medarbetare är inte mindre hängivna sin uppgift än personal i kommunala skolor. Jag känner stort behov att försvara dem när de utsätts för så orättvisa anklagelser som i den ensidiga debatten de senaste månaderna, skriver Barbara Bergström, grundare av Internationella engelska skolan.
Coronapandemin har blottlagt problemen. Det är nu nödvändigt att regeringen äntligen tar frågan på allvar.
Ett fullständigt förstatligande av hälso- och sjukvården är inte realistiskt. Lösningen ligger i centralisering i form av ökad statlig styrning på vissa områden och decentralisering i form av stärkta professioner med ökat handlingsutrymme på lokal nivå, skriver forskaren Louise Bringselius.
Kärnkraftstekniken är dyr, har stora risker, är känslig för driftsstörningar och kräver statlig prisreglering av elmarknaden. De reaktorbyggen som pågår i Europa har blivit plattformar för ryska och kinesiska intressen, skriver författaren Åsa Moberg.
Det är viktigt att de ramar som Trafikverket föreslagit inte ligger till grund för det fortsatta arbetet, skriver Åsa Ågren Wikström (M), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Västerbotten.
Europaparlamentet vill i jämställdhetspolitikens namn se allt större ingrepp i medlemsländernas självbestämmande liksom kampanjer som läxar upp medborgarna om hur de ska leva sina liv. Det skriver Sarah Havneraas, ordförande för Kristdemokratiska kvinnoförbundet.
Vi vill se slopad arbetsgivaravgift de första två åren för alla unga och nyanlända. Genom dessa ingångsavdrag skulle det bli mycket lättare för företag med tuff ekonomi att anställa, och man skulle kunna utöka sitt företag utan att behöva tänka på extra avgifter, skriver Erika Robertsson, distriktsordförande CUF Kalmar.
SOS Alarm arrangerar 112-dagen digitalt på temat långsiktig återhämtning och anpassning. Medverkande: inrikesminister Mikael Damberg, Christer Janson från Folkhälsomyndigheten och Camilla Hedquist från Krisinformation.se.
13.00
Helsingborgs stad och Ikea Sverige håller digital pressträff om samarbetet inför och under den internationella stadsmässan H22 City Expo.
14.00
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19.