Debattsvepet: onsdag 15 maj

”Försäkringskassan: Medkänsla får inte styra vårt jobb”

Ökad kunskap om demens, varning för miljonprogramsfällan och Försäkringskassans framtid. Det är några av de ämnen som debatteras på onsdagen. Annat som engagerar debattörerna är snus, avlopp och Eurovisionsfestivalen. 

1. Regeringen storsatsar på ökad kunskap om demens

På torsdag antar regeringen ett paket som handlar om ökad kunskap om demenssjukdomar. Det ska vara tryggt att åldras för den som har insjuknat i en demenssjukdom och anhöriga ska också kunna känna sig trygga med att deras nära och kära får den vård och omsorg de behöver, skriver socialminister Lena Hallengren (S).
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Miljonprogramsfälla väntar när nya skolor ska byggas

De närmaste tio åren behöver runt 400 miljarder skattekronor investeras för att bygga nya skolor. Det finns en stor risk att det kommer att leda till felaktiga investeringsbeslut som leder till att skolor byggs fort och fel för att mätta det stora behovet, skriver Henrik Landelius och Marcus Sandlund, NCC.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”F-kassan: Medkänsla får inte styra vårt jobb”

Här vill jag vara tydlig: Om vi skulle neka någon ersättning som har rätt till det skulle det vara olagligt, moraliskt fel och stå i total kontrast till den värdegrund som våra medarbetare lever efter, skriver Maria Hemström Hemmingsson, tf generaldirektör Försäkringskassan.
Hela artikeln på Aftonbladet

4. ”Ny kärnkraft centralt i ny energiöverenskommelse”

Energiöverenskommelsen från 2016 saknar helt svar på frågan om hur det svenska energisystemet ska leverera tillräcklig mycket el för att klara nödvändig elektrifiering av samhället och ökade ambitioner i klimatpolitiken. Vi har formulerat nio punkter som vi menar att en nödvändig uppdatering bör bygga på, skriver Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD).
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Vi kan inte fortsätta spola bort våra avlopp med dricksvatten”

Hanteringen av vårt dricksvatten och våra avlopp måste förbättras radikalt. Inte minst för att den ekologisk väv som bär upp allt mänskligt liv nu är allvarligt hotad, skriver Ulf Svensson, civilekonom och tidigare forskare på Chalmers arkitektur.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

6. ”Det svenska snuset är bara en myt”

Sanningen är alltså att det så kallade svenska snuset som vi nästan ser som ett kulturarv, det snuset vilar idag på utnyttjande av människor och natur. Det vilar på barnarbete, på skogsskövling och miljöförstörelse, skriver Farida al-Abani, partiledare Feministiskt initiativ.
Hela artikeln på SVT Opinion

7. ”Tydlig markering behövs från svenskt deltagande”

När folkrätt och mänskliga rättigheter kränks så är även tystnaden ett ställningstagande – för status quo. Därför är det på sin plats med en tydlig markering från det svenska festivaldeltagandet i ESC i Israel – en markering för rättvis fred och mänskliga rättigheter. Det skriver Ulf Bjereld och Thomas Hammarberg.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

8. ”I den nya eran är bilen inte norm”

Skåningarna vill göra kloka, hållbara val i sin vardag och resa smart. Skånetrafiken efterlyser nu modiga beslut för att möta den ökande efterfrågan så att ännu fler kan resa hållbart. Det skriver Linus Eriksson, trafikdirektör vid Skånetrafiken.
Hela artikeln på Sydsvenskan

9. ”LOV är inte hemtjänstens problem”

Valfrihetens vara eller icke vara är inte hemtjänstens problem. Vad som behövs är att vi gemensamt börjar arbeta med de strukturella utmaningarna som finns inom hemtjänsten och äldreomsorgen, skriver Maude Kardell Wahlbäck, Bräcke diakoni.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. ”Så gör vi för att rädda glesbygdskommunerna”

Även om kostnadsutjämningssystemet uppdateras kommer det inte att göra någon större skillnad för kommuner i glesbygd. Då måste de tillåtas att laga efter läge, skriver Britta Flinkfeldt, kommunstyrelsensordförande (S) i Arjeplog, inför onsdagens hearing med Kommunutredningen.
Hela artikeln på Dagens Samhälle
Håll koll på
kl 9
Åklagarmyndigheten arrangerar ett medieseminarium om lagföring av återvändare från IS-kontrollerade områden, Åklagarmyndighetens huvudkontor.
kl 13.30
Dagens Samhälle rankar landets kommuner och presenterar listan med de tre superkommunerna på Stora Samhällsgalan, Cirkus.
kl 19
Liberalernas partiledare Jan Björklund och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson genomför en samtalsturné inför EU-valet.