Debattsvepet: onsdag 14 februari

Föräldrar behöver stöd för att inte slå sina barn

Idag startar internationella toppmötet om våld mot barn i Stockholm. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér skriver om våld i familjen, och vad regeringen vill göra för att lösa problemen. Andra debattämnen denna morgon är segregerad tandvård, lagstiftad rätt till läromedel och myten om mjölk.

 

 

1. Reform ökar risk för segregerad tandvård

Det finns tecken på en uttalad segregering av tandvården, där barn och unga med stora tandvårdsbehov nästan uteslutande blir Folktandvårdens ansvar. Regeringens mål om en jämlik välfärd och en tillgänglig tandvård för barn- och unga hotas om det inte på lokal nivå genomförs förändringar av befintliga ersättningssystem, varnar ekonomie doktor Mattias Lundbäck som skrivit en rapport för Privattandläkarnas räkning.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Lagstifta om rätten till läromedel!

Den kommunala grundskolans likvärdighet brister kraftigt när det gäller elevers tillgång till läromedel. Ändring behövs, skriver Rickard Vinde, Svenska läromedel och Jenny Lundström, Sveriges läromedelsförfattares förbund.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. "Föräldrar behöver stöd för att inte slå sina barn"

I dag startar det internationella toppmötet om våld mot barn i Stockholm. Sverige var första landet att införa en lag som förbjöd barnaga. Men det räcker inte. Många föräldrar vill och behöver ha stöd i sin föräldraroll, skriver Åsa Regnér, Barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S).
Hela artikeln på Aftonbladet

4. ”Presstödet höjs med fokus på lokala medier och innovation”

Vi inför ett nytt stöd för journalistik i områden som är svagt eller inte alls bevakade. Dagens utvecklingsstöd vidareutvecklas med fokus på samarbeten för att möta digitaliseringens utmaningar. Totalt höjs stödet med 20 procent jämfört med dagens presstöd. Det ska gälla från 1 januari 2019, skriver statsrådet Alice Bah Kuhnke och företrädare för sju partier.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Helikopter 14 bör utredas av en haverikommission”

Den okontrollerade penningrullningen i samband med försvarets inköp av Helikopter 14 aktualiserar behovet av en stärkt kontroll av hur skattepengar används. Vi föreslår en statlig haverikommission för att gå till botten med slöseri med skattebetalarnas pengar. Det skriver Christian Ekström, vd Skattebetalarna, och Johan Gustafsson, chef Slöseriombudsmannen.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. "En brexit ska bli bra för båda våra länder"

Både Storbritannien och EU-länderna måste veta vad som ska gälla efter brexit. Bryssel anser att britterna inte har bestämt sig, men många britter undrar vad EU-27 egentligen vill, skriver den brittiske finansministern Philip Hammond. Han är på besök i Stockholm för att diskutera Sveriges och Storbritanniens framtida samarbete.
Hela artikeln på Dagens Industri

7. "Gå inte på bluffen att mjölk är nyttigt"

Reklam kantas av överdrifter och löften som inte alltid hålls men det är sällan rena felaktigheter sprids. Mjölkindustrin är tveklöst en bransch som i sin reklam fullkomligt bedrar oss konsumenter med en bild som är rakt motsatt verkligheten. Detta visas tydligt av dokumentären ”Det vita guldet” som nu kan ses på SVT play.
Hela artikeln på Aftonbladet

8. "Kulturministern straffar folket på landsbygden"

Biografen tvingas stänga efter att momsen chockhöjts – och Alice Bah Kuhnkes landsbygdsfientliga kulturpolitik har därmed skördat sitt första offer. Samtidigt får den som vill avnjuta kultur i Stockholm en statligt subventionerad biljett i handen, skriver tre C-ledamöter.
Hela artikeln på Expressen

9. "Vi måste våga utmana den islamiska extremismen"

De islamiskt konservativa, alltså inte jihadister eller andra islamister som drömmer om ett kalifat och sharialagar, är den stora grupp vars värdegrund alltför länge har fått förhållandevis fritt spelrum. Genom detta har vi svikit särskilt kvinnor, HBTQ-personer och ex-muslimer. Sluta spela de islamiska extremisterna i händerna och gör klart att alla idéer och traditioner inte är välkomna i vårt samhälle, skriver Omar Makram, GAPF.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. ”En utbyggnad av E 6 flyttar bara problemen.”

Gränsen för hur många bilar som får plats på vägen är redan nådd vid flera trafikplatser och infartsleder i anslutning till Malmö, Lund och Helsingborg. Och därför skulle fler körfält på E6:an bara flytta köerna i rusningstid, från motorvägen till infartsleder och stadsgator. Det skriver Mats Améen, senior trafikkonsult på konsultföretaget Trivector.
Hela artikeln på Sydsvenskan

11. SD: Viktigt att komma igång med screening

I går kom Socialstyrelsens besked – det blir ingen rekommendation om allmän screening för prostatacancer. Det är beklagligt. SD har länge drivit frågan om ett pilotprojekt för PSA-prov i Västra Götaland, och vi hoppas resultaten på sikt ska få Socialstyrelsen att ändra sin inställning.
Hela artikeln på Dagens Samhälle
Håll koll på