Debattsvepet 21 okt

Antalet människor i världen som lider av hunger kan stiga till 270 miljoner före årsskiftet. Det är en kris av bibliska proportioner, skriver bland annat Peter Eriksson. Den ansvarslösa invandringspolitiken måste upphöra samtidigt som vi genomför satsningar på rättsväsendet, skriver Jimmie Åkesson (SD) tillsammans med partikollegor. Därutöver handlar svepet om ungdomsbrottslighet, modersmålsundervisning och elbrist.

"Hur bra är kollektivtrafiken när pandemin är över?"

Just nu är det full fart bakåt i hållbarhetsutvecklingen. Resandet med kollektivtrafiken minskar och bilresandet ökar. Om vi ska lyckas med omställningen till ett mer hållbart samhälle behöver vi prata om hur det kollektiva resandet ska se ut när pandemin är över, skriver Västtrafiks vd Lars Backström och styrelseordförande Peter Hermansson (M).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Reglera marknadskrafterna som fragmentiserar vården

Vi behöver inte en ännu mer privatiserad vård. Vi behöver en vård som håller ihop och är jämlik. Då måste de marknadskrafter som skor sig på våra gemensamma resurser regleras hårt samt i vissa fall helt sparkas ut från vår gemensamma välfärd, skriver vänsterpartisterna Karin Rågsjö, Jonas Lindberg, Eva Olofsson och Sara Svensson.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”FN behöver miljarder för att stoppa hungerpandemin”

Antalet människor i världen som lider av hunger kan stiga till 270 miljoner före årsskiftet. Covid-19-pandemin har gjort att människor förlorat sina inkomstmöjligheter. Det är en kris av bibliska proportioner. FN:s livsmedelsprogram WFP behöver 5,1 miljarder dollar till mars 2021. Fler länder måste ta ett större ansvar. Det skriver David Beasley, WFP, och Peter Eriksson (MP).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

"Elbristen måste lösas nu"

Elbristen i industrin är akut. Vid konkreta förfrågningar om investeringar i Skåne är nu svaret att kapacitet för anslutning saknas och kan hanteras först om två tre år. Elområde 4, sydligaste Sverige, måste försvinna och en lösning bör bli att se hela landet som ett område, skriver Stephan Müchler, Sydsvenska Handelskammaren.
Läs hela artikeln på Dagens Industri (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.30

Göteborg. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson besöker Göteborg och deltar bland annat vid prisutdelning European Crime Prevention Award.

11.30

Malmö. Infrastrukturminister Tomas Eneroth besöker Malmö där han tar del av stadens utvecklingsarbete med cykelinfrastruktur under en cykeltur. Medverkar gör även Malmös kommunalråd Andreas Schönström. Under eftermiddagen besöker infrastrukturministern Elonroad i Lund.

12.00

Stockholm. Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) möts i ett sista partiledarsamtal.

13.10

Borlänge. Statsminister Stefan Löfven besöker Borlänge för samtal med representanter från kommunen, polisen, Brå m fl.

14.30

Stockholm. Regeringen, FN:s livsmedelsprogram och FN:s kontor för katastrofriskreducering (UNDRR) tillsammans med Röda Korset arrangerar Anticipate and Act, ett högnivåmöte där avsikten är att stärka global samverkan för att bättre förebygga och hantera klimatkrisens humanitära konsekvenser.

Övrigt i flödet