Debattsvepet 11 jun

Människohandel, cancer, pensioner och situationen för ungdomar som omhändertas enligt LVU – det är några av ämnena i tisdagens debattsvep. 

”Staten måste skydda människohandelns offer”

Vi slår larm med anledning av att Sverige inte längre fullföljer sina internationella åtaganden om människohandelsoffers rätt till skydd och stöd. Förra året mötte vi 122 människor som var direkt utsatta för människohandel. 95 av dem gavs inget stöd av svenska myndigheter, skriver styrelsen för Plattformen civila Sverige mot människohandel.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

SD: ”Höj inte pensionsåldern”

Förslaget om höjd pensionsålder tar inte hänsyn till att det är stora skillnader på hälsan hos äldre. Gör det förmånligare att pensionsspara och gör det lättare att gå i pension tidigare eller på deltid, skriver Oscar Sjöstedt, finans- och pensionspolitisk talesperson SD.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Här är fakta om de 556.000 som lever i utsatta områden”

Var 18:e person i Sverige lever i ett så kallat utsatt område. Mycket av den politiska debatten handlar om dessa 60 områden, men väldigt lite kunskap har funnits om de som faktiskt bor där – fram till nu. Inför årets Järvavecka presenterar vi nya fakta om den svenska segregationen, skriver Ahmed Abdirahman, grundare av stiftelsen The Global Village och Järvaveckan.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Transportera inte barn med vuxna fångar”

Kriminalvårdens transporter av unga är inte förenliga med Barnkonventionen. Vi kräver därför att att unga med LVU inte samtransporteras med äldre personer, och att man slutar göra stopp för lunch, övernattningar och transportbyten på Kriminalvårdens inrättningar samt att användandet av handfängsel, midjefängsel och fotfängsel bör begränsas så långt det går, skriver Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, projektledare för Ung inlåst som ägs av Skyddsvärnet.
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

Håll koll på

08:00

Riksrevisionen publicerar granskning om det finns osakliga skillnader i hur kvinnor och män behandlas i sjukskrivningsprocessen.

08:30

AFA Försäkring presenterar rapporten "Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro - 2019" vid ett seminarium, Klara Södra Kyrkogata 18, Stockholm.

09:30

Industriarbetsgivarna presenterar årets andra konjunkturprognos med särskilt fokus på utgångsläget för tillväxt i svensk basindustri, Näringslivets Hus, lokal Verket, Storgatan 19, plan 4, Stockholm.

09:30

SCB: Partisympatiundersökningen. Parti-, EU- och euro-sympatier, maj.

11:00

Polismyndigheten region Mitt håller presskonferens tillsammans med Uppsala kommun och Brottsförebyggande rådet om en satsning mot grov och organiserad brottslighet i Gottsunda, Blankasalen i polishuset i Uppsala, Svartbäcksgatan 49.