Debattsvepet: torsdag 11 oktober

"Fel när offentlig sektor konkurrerar ut företag"

Svenskt Näringsliv vill få stopp på offentliga företag som konkurrerar med privata företag: "Den osunda konkurrensen från det offentliga försämrar företagsklimatet i vårt land", skriver representanter för organisationen. Andra debattämnen denna morgon är blufföretag, klimatet och judehatare.

1. Kommunerna måste ta fighten mot blufföretagen

Vi måste få ett snabbt stopp för det faktum att kommuner bidrar till att försörja en organiserad kriminalitet med miljonbelopp från våra gemensamma skattepengar, skriver Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. "Individanpassat stöd ger bättre chans till arbete"

Personer med schizofreni som får tillgång till individanpassat stöd till arbete får avsevärt bättre resultat jämfört med traditionell rehabilitering. Nästan hälften får en anställning inom 18 månader jämfört med bara var tionde av de som får traditionella insatser, skriver Ulrika Bejerholm, professor i psykiatrisk hälso- och sjukvårdsforskning m fl.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Fel när offentlig sektor konkurrerar ut företag”

Politiker och tjänstemän på såväl kommunal som statlig nivå måste inse att den osunda konkurrensen från det offentliga försämrar företagsklimatet i vårt land, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv, Almega och IT&Telekomföretagen.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

4. ”Så ska polisen arbeta för att brott ska lagföras snabbare”

I dag tar ärenden som trafikbrott och ringa stöldbrott i snitt 22 veckor från anmälan till dom. Den lovande försöksverksamheten ”Snabbare lagföring” i region Stockholm har kraftig skyndat på processen. Redan finns exempel på nio dagar från anmälan till dom. Denna arbetsmodell vill vi testa i större skala, skriver polischeferna Anders Thornberg och Mats Löfving.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Varenda människa räknas för klimatet”

Du kan helt på egen hand göra en betydande insats för klimatet genom att följa punktlistan nedan. För att åstadkomma detta behöver du varken vara politiker, ingenjör eller ekonom, skriver Anders Rosén, universitetslektor på KTH, och Louis Landeman, Danske Bank.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. MUF: Alla allianspartier måste inte sitta i en M-ledd regering

Alliansen är mer en värdegemenskap och ett samarbetsprojekt än en regeringskonstellation. Om inte alla allianspartier vill sitta i en M-ledd regering kan Moderaterna samarbeta med dem i riksdagen, föra alliansens politik och rekrytera nyckelpersoner från alla fyra partierna, skriver Benjamin Dousa, Moderata ungdomsförbundet.
Hela artikeln på Dagens Industri

7. "Var är era protester mot judehatarna?"

Judehatet frodas i Sverige och oron sprider sig bland mina trosfränder. Jag är svensk. Detta är mitt land. Här har jag alla mina vänner. Jag flyttar inte, skriver Salomon Schulman efter den anlagda branden i Lund.
Hela artikeln på Expressen

8. "Göteborg är redo för en förnyelse"

Vi tycker att det är hög tid att byta ut Socialdemokraterna. Valresultatet visar att göteborgarna tycker detsamma. Det förvånar oss därför att Demokraterna verkar tycka att ett rödgrönrosa styre ska få fortsätta, skriver allianspartierna i Göteborg.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

9. "Skendemokrati om Skanstorget"

Politikerna är beredda att sälja ut en viktig stadsmiljö i Göteborg. Tre förslag har medborgarna nu att ta ställning till, inget av dem är ett bevarandealternativ. Det politikerna nu ägnar sig åt är skendemokrati, skriver bland andra Ingemar Mattsson
Hela artikeln på Sydsvenskan

10. "Låt varje dag vara en flickdag"

På många platser i världen ser vi i dag ett bakslag mot jämställdhet och mänskliga fri- och rättigheter. Konservativa stater och ledare runt om i världen hotar särskilt flickors och kvinnors möjligheter att själva bestämma över sina liv och kroppar, skriver Mariann Eriksson, generalsekreterare Plan International Sverige.
Hela artikeln på Aftonbladet

11. "Moderaterna måste stoppa vinter-OS"

Idén att Sverige ska prioritera att vara värd för OS kunde inte komma mer olägligt. Att samtidigt som flera av statens kärnverksamheter: skola, försvar sjukvård och polis, inte håller måttet, lägga offentliga medel på ett gigantiskt idrottsevenemang är minst sagt olämpligt. Det skriver Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet
Hela artikeln på Aftonbladet.
Håll koll på
9:00
Socialstyrelsen: Statistik om ekonomiskt bistånd 2017,