Debattsvepet 25 mar

Läkare varnar för att corona slår hårdast mot arbetarklassen. Systemkollaps hotar – staten måste träda in med starkare åtgärder, vädjar professor. Och så debatteras om folk ännu förstått hur allvarligt virusläget är.

”100 miljarder i månaden kan rädda oss från krasch”

För att undvika en systemkollaps, där företagskonkurser och snabbt stigande arbetslöshet leder till en krasch på finans- och bostadsmarknaden krävs nu att staten träder in med permitteringsersättning, ersättning för andra fasta kostnader och moratorium för vissa skulder. Även om detta skulle kosta 100 miljarder i månaden i ett halvår är det hanterligt, skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för näringslivsforskning (IFN).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Staten måste överleva – inte bara företagen”

Det är orimligt när stora aktieutdelningar och återköp av aktier har gjort företagen relativt fattiga och ägarna rika. I en marknadsekonomi är det ägarnas pengar som ska återföras till företagen. Om ägarna inte vill eller kan skjuta till pengarna, så ska staten inte ha sämre förutsättningar än andra som skjuter till kapital, det vill säga staten måste få del av ägandet, skriver Sandro Scocco chefsekonom Arena idé.
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

Håll koll på

Kl 9

Stockholms stads grönblåa majoritet håller pressträff för att informera om läget i Stockholms stad och insatser för att underlätta för det lokala näringslivet.

Kl 14

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19.