Debattsvepet: fredag 14 september

Ex-politiker: Farlig frestelse att erbjudas många röster

Före detta kommunalråd (Fp) varnar för kollektivt röstande: "Frestelsen att som lokal politiker falla för erbjudanden om många röster från olika invandrargrupper är stor", skriver han och pekar på vikten av att ha ett stabilt valsystem. Andra debattämnen denna morgon är lärarbristen, EU:s nya internetlagar och, så klart, vilka som ska bilda regering.

1. Urholka inte principen att vård ska ges på lika villkor

Regeringen vill i en lagrådsremiss införa lagstadgat ansvar för landstingen att erbjuda koordineringsinsatser till sjukskrivna patienter som har särskilt behov av individuellt stöd. Förslaget verkar harmlöst, men innebär urholkning av den lagstadgade prioriteringsplattformen och medför ökad detaljstyrning av vården, skriver Svenska Läkaresällskapets Britt Skogseid och Mikael Sandlund.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Ökad lärarbrist när skolan snor högskolans lärare

Lärarbristen innebär att lärarlönerna stiger kraftigt. Det är bra, men det betyder också att det blir mer attraktivt för lärare som undervisar i blivande lärare på högskolan att ta jobb i grundskolan och gymnasiet. Med lärarbrist på lärarutbildningen lägger vi krokben för skolans bemanning också framöver. Den regering som så småningom tillträder måste drastiskt öka anslagen till institutioner som utbildar lärare, skriver prefekten B-O Molander.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. Ex-politiker: Farlig frestelse att erbjudas många röster

Kollektiv röstning innebär en påfrestning på hela det demokratiska systemet. Erbjudanden till politiker om många röster från olika invandrargrupper får stora konsekvenser för både parti och person, skriver Staffan Werme, före detta kommunalråd i Örebro.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

4. ”Beredskapen inför nästa finanskris inte särskilt hög”

Efter den amerikanska banken Lehman Brothers kollaps var centralbankerna snabba att sänka styrräntorna vilket stagade upp ekonomierna. En depression undveks. Men nu växer de oreglerade finansinstituten igen. Att de missgrepp som ledde fram till krisen 2008 nu i alltför hög grad upprepas lär straffa sig, skriver Klas Eklund.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”EU:s nya internetlagar visar på feltänk”

Inga företag är värda att skydda med lagar som gör näringslivet mer trögt och komplicerat, inte ens medieföretag. Det skriver managementkonsulten John Eriksson efter att EU nu röstat igenom ny lagstiftning.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. Anders Sundström: Gör upp politiken i mitten

Efter söndagens val står Sverige vid ett vägskäl. Blockpolitiken måste överges. Vi behöver inte en regering som sätter skattesänkningar före allt annat. Men inte heller en politik som struntar i näringslivet, skriver tidigare S-toppen och näringslivsprofilen Anders Sundström.
Hela artikeln på Dagens Industri

7. "Låt inte flest mandat styra regeringsfrågan"

Dödläget innebär att vi alla måste börja tänka i banor som vi inte är vana vid. Den verkliga regeringsfrågan gäller inte vem som är mest populär i riksdagen, utan vem som är minst impopulär. En liten regering kan bli effektiv, skriver Timbros Johan Ingerö.
Hela artikeln på Expressen

8. "Förråden sinar – krisen för bönderna inte över"

Få har kunnat undgå att de varma sommarmånaderna har lett till en stor kris för landets lantbrukare. Det finns dock inget ont som inte för något gott med sig och det positiva med krisen är att livsmedelsproduktion har hamnat i fokus. Det är dags att börja prioritera svensk mat nu, så att vi inte hamnar i en ännu värre situation när nästa kris kommer, skriver Hans Ramel, ordförande för LRF Skåne.
Hela artikeln på Aftonbladet

9. "Vapenhandeln skyldig – även i verkligheten"

I dag har thriller-serien ”Ingen utan skuld” premiär, med Jens Hultén, Vera Vitali och Krister Henriksson i bärande roller. I fokus står en fiktiv historia om den svenska vapenexporten. Men flera paralleller kan dras till verklighetens vapenhandel. I likhet med serien är verklighetens vapenhandel kantad av korruption, sekretess och starka intressen. Och precis som i ”Ingen utan skuld” finns svenska företag som verkar oroa sig mer för sina vinster och för arbetstillfällen än för att vapen ska hamna i orätta händer, skriver Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.
Hela artikeln på Aftonbladet.

10. "Visst finns det samband mellan kultur och sexuella övergrepp"

Det är fullt möjligt att vara emot rasism och samtidigt erkänna att synen på sex och kvinnor – och därmed beteenden mot kvinnor – varierar mellan olika kulturer, skriver Omar Makram, GAPF.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

11. "120 000 nya jobb i Göteborgsregionen kräver samarbete"

Svenskt Näringsliv slår an en konstruktiv ton när de i ett debattinlägg kommenterar valresultatet i Göteborg. Denna pragmatism är högst välkommen, skriver Ann-Sofie Hermansson (S).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

12. "Sätt Malmö före partiet. Tala med företrädare för alla partier. Ha roligt."

Den tidigare kommunstyrelseordföranden i Malmö, Joakim Ollén (M), ger råd till sin tilltänkte efterträdare Torbjörn Tegnhammar.
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på
Fredag
Valmyndigheten väntas komma med ett slutgiltigt valresultat.
Lördag 12:55
Ekots lördagsintervju med analys & fördjupning av veckans stora politiska händelser.