Debattsvepet 21 jan

Utredningen ”Ett särskilt hedersbrott” riskerar att bli ett slag i luften, skriver Amineh Kakabaveh och Eva Nauckhoff på Fadime-dagen. Andra debattämnen i dag är bland annat strandskyddet, kommunernas service till företagen och infrastruktursatsningar.

”Arbetsskadeförsäkringen måste kompensera för covid-19”

Vi fackförbund, som genom Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR) företräder nära en halv miljon medlemmar i kommun- och regionsektorn, kräver en arbetsskadeförsäkring som fullt ut kompenserar för förlust av inkomst på grund av covid-19, skriver ordförandena för OFR, Akademikerförbundet SSR, Lärarnas riksförbund, Vision, Ledarna, Teaterförbundet för scen och film, Vårdförbundet, Sveriges läkarförbund och Lärarförbundet.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Unga behöver en meningsfull fritid – oavsett bostadsort”

Regelverket som styr verksamhetsutvecklingsbidraget för ungdomsverksamhet gynnar i dag verksamhet i socioekonomiskt utsatta bostadsområden. Det är viktigt att unga i dessa områden prioriteras, men det bör inte ske på bekostnad av landsbygdens unga. Båda grupperna har problem med utanförskap – om än på olika sätt, skriver Bygdegårdarnas riksförbunds Malin Svensson och Kenneth Nilshem.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Vi måste göra mer för att bekämpa hedersförtrycket”

Idag är det 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Fadime berövades livet, men hedersvåldet lever kvar. Enligt uppskattningar lever mellan 7 och 9 procent av unga i storstäderna med kollektivt legitimerat våld och 10 till 20 procent begränsas av oskuldsnormer. Det kan vi aldrig acceptera, skriver Per Bolund (MP) och Åsa Lindhagen (MP), jämställdhetsminister.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”Avskaffa generella strandskyddet och låt kommunerna bestämma”

Strandskyddet behöver förändras i grunden. Kommunerna bör får möjlighet att själva peka ut sjöar och vattendrag där 50 eller 100 meter strandskydd ska gälla. Ny huvudregel bör vara att den som äger marken bestämmer om byggnation och tillträde, skriver Anton Olsson (M), vice ordförande Byggnadsnämnden Växjö, och Josefin Malmqvist (M), bostadspolitisk talesperson.
Läs hela artikeln på Smålandsposten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

12.00

Interpellationsdebatter i riksdagen med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

12.00

Riksorganisationen GAPF arrangerar en kransnedläggning på årsdagen av Fadimes Sahindahls dödsdag samt håller tal. Uppsalas landshövding Göran Enander deltar.

13.00

Fossilfritt Sverige överlämnar sin vätgasstrategi till regeringen vid ett digitalt seminarium. Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) och energiminister Anders Ygeman (S), Scanias vd Henrik Henriksson och Andreas Regnell från Hybrit medverkar.

14.00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19 vid en digital pressträff.