Debattsvepet 14 maj

Lyssna på dem som jobbar i förskolan, på fritidshemmen och i skolan. Verksamheten klarar inte mer besparingar, skriver flera debattörer. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är bland annat primärvården, skatter och bekämpande av brottslighet.

Centerpartiet straffbeskattar landsbygden

Centerpartiet verkar ge sitt godkännande till den rödgröna regeringens beslut att vidga klyftan mellan stad och genom att fortsätta med de omfattande höjningarna av drivmedelsskatterna. Det är anmärkningsvärt för ett parti som brukar ta strid för bättre villkor för dem som lever på landsbygden, skriver Moderaternas skattepolitiske talesperson Niklas Wykman.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Strategi mot fusk i byggsektorn”

Snart har Sverige elva miljoner invånare. Det innebär att det behövs många nya bostäder, vägar, skolgårdar och vårdcentraler. Det är goda nyheter byggbranschen. Men det finns en baksida. Det är oacceptabelt om seriösa företag konkurreras ut av oseriösa och kriminella. Det måste råda nolltolerans mot fusk. Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd och Johan Hallberg från Sveriges byggindustrier.
Läs hela artikeln på Västerbottens-Kuriren (öppnas i ny flik)

”Vi går till val på att göra Sverige och Europa tryggare”

Otryggheten är ett av Sveriges, och Europas, mest akuta samhällsproblem. Vapen och narkotika flödar in i över våra gränser och de utländska stöldligorna blir allt mer hänsynslösa. Samtidigt är invandringen till Europa både oförutsägbar och orättvis. Därför går Moderaterna till val på att stoppa den fria rörligheten för kriminella och att vi ska ha koll på Europas yttre gräns, skriver Moderaternas toppkandidat till Europaparlamentet Tomas Tobé.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

Ronneby: Konsumentverket arrangerar konsumentdagar (till 16/5), Ronneby Brunn.

9.00

Stockholm: Försvarsberedningen överlämnar sin slutrapport som berör inriktningen av säkerhetspolitiken och utformningen av det militära försvaret 2021-2025 till försvarsminister Peter Hultqvist. Därefter har Försvarsberedningen en pressträff, Lilla pressrummet, kvarteret Loen, Ingång från Rödbogatan 6.

12.00

Stockholm: Tankesmedjan Arena Idé presenterar rapporten "Systemskiftet – när skolan gick från gemensam till privat" på ett seminarium med utbildningsminister Anna Ekström (S), Sandlersalen, ABF-huset, Sveavägen 41.

13.00

Stockholm: Karolinska institutet presenterar WHO:s nya riktvärden för buller i miljön. Nya forskningsrön om hälsoeffekter av buller kommer även att presenteras, Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet, Nobels väg 13 i Solna.