Debattsvepet: fredag 6 juli

"En hälsning till alla kvoteringsivrare"

I dag är det Kristdemokraternas och Ebba Busch Thors stora dag i Almedalen.  Partiordförande skriver i morgonens debatt om att hon vill avskaffa dagens kvotering av föräldraförsäkringen: "Sveriges familjer blir mer och mer olika varandra, samtidigt som utrymmet att göra olika val minskar." Andra debattämnen denna morgon är upphandlingshinder för ideella sektorn, missförhållanden på LSS-boenden och torkan som slår hårt mot svenska bönder.

1. Orimliga hinder för den ideella sektorn i välfärden

Riksdagen och politikerna är tydliga med att man vill se mer samverkan i välfärden med den idéburna sektorn. Men i förvaltningsrätten får upphandlingar av just den sort som politiken efterlyser bakläxa – nu senast i en dom mot Alingsås kommun, skriver Bräcke diakoni.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Missförhållanden på LSS-boenden anmäls inte

En pojke på ett LSS-boende i Tibro kommun låstes in i en bursäng med järngaller, plexiglas och andningshål på ovansidan. Politiker, chefer och personal har en skyldighet att gör Lex-Sarah anmälningar vid missförhållanden, men i det här fallet har ingen agerat. Tyvärr ger det en fingervisning om hur det ser ut på många LSS-boenden.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. "En hälsning till alla kvoteringsivrare"

Föräldraförsäkringen används som ett statligt påtryckningsmedel mot familjer. Vi måste avskaffa öronmärkningen av föräldradagarna, skriver Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Hela artikeln på Expressen

4. ”Vi måste erkänna – reformen av polisen misslyckades delvis”

Rekordmånga poliser hoppar av samtidigt som vi nästan dagligen läser om nya skjutningar. Anmälningar samlas på hög eftersom antalet poliser inte räcker till. Vi måste erkänna att den stora omorganisation som initierades av Alliansen delvis är ett misslyckande, skriver partiledare Ebba Busch Thor (KD) och Andreas Carlson (KD).
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Höjda löner löser vårdens sommarkris”

En starkt bidragande orsak till vårdköerna är de flaskhalsar som byggs upp varje sommar när vårdplatser hålls stängda. Vi föreslår därför höjda löner för personal som jobbar under de semestertunga sommarveckorna, skriver Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. ”Nästa regering bör ta fram en superklimatplan”

Sju av åtta partier ställer sig bakom Sveriges utmanande klimatmål och lovar en minskningstakt av utsläppen vi aldrig tidigare skådat. För att säkra ambitionen föreslår vi att den kommande regeringen tar fram en "superklimatplan" efter valet, skriver företrädare för Världsnaturfonden, Föräldravrålet och Stockholm Resilience Centre.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

7. "Inte aktuellt att lämna EU"

Det väckte uppståndelse när Jimmie Åkesson sa i Di att Sverige bör lämna EU. Att Sverigedemokraterna skulle verka för slutenhet mot omvärlden är ingenting annat än skräckpropaganda från en alltmer desperat borgerlighet, skriver Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson (SD).
Hela artikeln på Dagens Industri

8. "Torkan – en katastrof för oss svenska bönder"

ör några år sedan var SAAB och svensk bilindustri i en extremt svår situation. Något som påverkade hela regeringens arbete med massiva stödinsatser. Nu är en ännu större svensk näring i kris, en kris som drabbar både människor och djur. Framtiden för vår djurförsörjning och svenskt lantbruk står på spel. Det skriver John Widegren, bonde och riksdagskandidat (M).
Hela artikeln på Aftonbladet.

9. "Nej, skattemiljoner ska inte gå till Almedalen"

I år har programmet över 4 300 officiella programpunkter och fler än 40 000 besökare trängs i Visbys gränder. En beräkning som Skattebetalarna gjort visar att åtminstone 100 miljoner skattekronor kommer att spenderas innan veckan är slut. Men vad får skattebetalarna egentligen för pengarna? Den frågan ställer Christian Ekström, vd Skattebetalarna och Johan Gustafsson, chef för Slöseriombudsmannen.
Hela artikeln på Aftonbladet.

10. "Kärnvapen är den glömda frågan i valrörelsen – lyft den!"

Den viktigaste fredsfrågan av alla är förbud mot kärnvapen. Men frågan finns inte med i den svenska valrörelsen, trots att vi lever i en orolig tid där de båda stora kärnvapenmakterna USA och Ryssland är mitt uppe i en modernisering av sina kärnvapen, för att göra dem mer användbara i krig samtidigt som de trappat upp tonläget mot varandra. Både Ryssland och USA deltar på var sin sida i kriget i Syrien, för att bara ge ett exempel, skriver Ingela Mårtensson, Kvinnor för fred, Titti Wahlberg, IKFF och Tomas Magnusson, Svenska Freds.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

11. "Svenskt yrkesfiske är hållbart"

Alla problem i havet skylls gärna på yrkesfisket, men det är inte yrkesfisket som utgör ett hot mot känsliga områden eller orsakar ”beståndskollapser”, skriver Peter Ronelöv Olsson, SFPO.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

12. ”Det är ohållbart att våra medarbetares arbetstid och fritid begränsas av tågproblem.”

Vi är helt beroende av en fungerande inpendling av medarbetare, skriver Peter Lundh, VD för Bergendahls och Son, Pernilla Jonsson, VD för Ikea i Älmhult och Stephan Müchler, VD för Sydsvenska handelskammaren.
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på
10:00 – 12:20
Dagens Samhälles scen i Almedalen: Intervjuer med bland annat Ann Linde (S), EU- och handelsminister och Antje Jackelén, ärkebiskop. Dessutom bjuds på lunchduell: Med två månader till valet, blev vi klokare av Almedalen?
Fredag
Kristdemokraternas dag i Almedalen. Partiledare Ebba Busch Thor talar, Stora scenen, kl 19.
Lördag
Sverigedemokraternas dag i Almedalen
Söndag
Miljöpartiets dag i Almedalen