Debattsvepet 14 dec

Kritiken mot skol­marknaden som nu lyfts fram av lärare och forskning reducerar M och SD nonchalant till socialism, skriver socialdemokraterna Lena Rådström Baastad och Gunilla Svantorp. Flera artiklar i morgonens debattsvep handlar om skolan. Annat som engagerar är pandemin, ungdomsbrottslighet och strandskyddet.

"Hellre god kommunal ekonomi än statliga regleringar"

Nu utreds det igen på vilket sätt den kommunala ekonomistyrningen ska utformas och hur staten ska styra. Det är inte alls detta kommuner och regioner behöver. Ett tydliggörande av innebörden av balanskrav och god ekonomisk hushållning, vad det nu skulle kunna vara, hjälper inte ett dugg, skriver styrelseordföranden för Kommunforskning i Västsverige Björn Brorström.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Dåliga personalvillkor bakom smittan på äldreboenden”

(13/12) Äldreboenden med smittspridning hade högre andel timavlönad personal och var sämre bemannade före pandemin. I två nya rapporter kan vi visa att personalens villkor har varit avgörande för möjligheten att skydda de äldre från att smittas av coronaviruset. Nu kräver vi att regering, regioner och kommuner stärker äldreomsorgen, skriver Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

"I Tegnells elfenbenstorn råder ingen trängsel"

(12/12) Sverige är ett av mycket få länder i världen som inte använder munskydd under COVID-19 pandemin. Folkhälsomyndigheten som i enlighet med WHO anser att munskydd kan vara av värde i vissa situationer, som trängsel, fortsätter ändå att hävda att det inte finns behov av munskydd i Sverige. Menar de på fullaste allvar att det inte förekommer trängsel i Sverige? skriver läkaren Christian Dworeck.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.00

Hemnet och Svensk Mäklarstatistik arrangerar digitalt seminarium där man sammanfattar bostadsåret

12.00

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller ett digitalt jultal som avslutas med en digital frågestund med publiken.

15.00

Institutet för mediestudier presenterar en årsbok om den lokala journalistiken i Sverige. Digitalt seminarium där kulturminister Amanda Lind, SR:s vd Cilla Benkö, årsboksredaktören Gunnar Nygren och en rad mediepolitiker diskuterar rapporten.

Övrigt i flödet

Så kan rekryteringen till högre studier breddas

Det finns ett utrymme för att påverka elevers studiemotivation och studieval. Men skillnaderna i de utbildningsval som elever gör beror till största delen ändå på hur elever med olika familjebakgrunder presterar i skolan. Skolans kompensatoriska arbete behöver därför bli mer effektivt och ske tidigare under elevers skolgång, skriver forskarna Anna Ambrose och Biörn Ivemark.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle