Kritiken mot skolmarknaden som nu lyfts fram av lärare och forskning reducerar M och SD nonchalant till socialism, skriver socialdemokraterna Lena Rådström Baastad och Gunilla Svantorp. Flera artiklar i morgonens debattsvep handlar om skolan. Annat som engagerar är pandemin, ungdomsbrottslighet och strandskyddet.
Nu utreds det igen på vilket sätt den kommunala ekonomistyrningen ska utformas och hur staten ska styra. Det är inte alls detta kommuner och regioner behöver. Ett tydliggörande av innebörden av balanskrav och god ekonomisk hushållning, vad det nu skulle kunna vara, hjälper inte ett dugg, skriver styrelseordföranden för Kommunforskning i Västsverige Björn Brorström.
Kritiken mot skolmarknaden som nu lyfts fram av lärare och forskning reducerar M och SD nonchalant till socialism. Då har alla länder socialistiska skolsystem utom Sverige, skriver socialdemokraterna Lena Rådström Baastad och Gunilla Svantorp.
Jag lämnar i dag till regeringen ett förslag om att göra det lättare att bygga strandnära på landsbygden. Samtidigt bör strandskyddet stärkas i områden där exploateringsgraden är hög och efterfrågan på byggmark är stor. Mitt utredningsuppdrag är en del av januariavtalet, skriver Catharina Håkansson Boman.
(13/12) Äldreboenden med smittspridning hade högre andel timavlönad personal och var sämre bemannade före pandemin. I två nya rapporter kan vi visa att personalens villkor har varit avgörande för möjligheten att skydda de äldre från att smittas av coronaviruset. Nu kräver vi att regering, regioner och kommuner stärker äldreomsorgen, skriver Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.
(12/12) Den svenska utbildningsmarknaden är världens mest avreglerade. Men ökad statlig byråkrati löser inte de problemen som finns. Vi avvisar därför idén om att inrätta en ny regional skolmyndighet, skriver Idéburna skolors riksförbund.
Det finns en paradox som friskolemotståndarna inte klarar av. Om problemet med köerna till vissa skolor anses vara så pass stort att man behöver lotta ut platserna, så kan ju inte dessa skolor vara så dåliga att man bör avveckla dem? skriver Gunnar Hökmark, Tankesmedjan Frivärld.
(12/12) Sverige är ett av mycket få länder i världen som inte använder munskydd under COVID-19 pandemin. Folkhälsomyndigheten som i enlighet med WHO anser att munskydd kan vara av värde i vissa situationer, som trängsel, fortsätter ändå att hävda att det inte finns behov av munskydd i Sverige. Menar de på fullaste allvar att det inte förekommer trängsel i Sverige? skriver läkaren Christian Dworeck.
(13/12) Ofta kan riskfaktorer för kriminalitet identifieras tidigt – ibland före födseln. Trots det sätts merparten av samhällets resurser in när ett brott redan har begåtts, skriver Per Bolund och Johanna Öfverbeck, Miljöpartiet.
(13/12) Moderaternas linje i kommunerna med utförsäljningar av allmännyttan är en katastrofal politik som förvärrar köerna till hyresrätterna och försvårar för folk som verkligen behöver flytta. Detta slår framför allt mot kvinnor och barn, skriver socialdemokraterna Johan Löfstrand och Annika Strandhäll.
(12/12) Jag har aldrig fått frågan om jag vill vara med i välfärdsstaten, jag har aldrig bett om att det offentliga ska ta hand om min sjukvård och min äldreomsorg. I ett fritt samhälle kan var och en spara till sin egen välfärd, skriver My Pohl från Centerpartiets ungdomsförbund.
(13/12) Statens företagsstöd i coronakrisen ser snyggt ut på den putsade politikerfasaden. När man synar sömmarna är systemet i grunden ett fuskbygge och gynnar inte de som är Sveriges hårdast arbetande grupp, skriver Småföretagarnas riksförbund.
En stor majoritet av befolkningen behöver låta sig vaccineras. Detta förutsätter att allmänheten kan känna förtroende för vaccinet – men också att de som drabbas av eventuella allvarliga biverkningar kompenseras på ett bättre sätt än efter massvaccinationen med Pandemix, skriver ombud för Narkolepsiföreningen.
Affärsidkare och bostadsrättsföreningar anlitar företag som har som affärsidé att konkurrera på ett osunt sätt. Seriösa arbetsgivare konkurreras ut av företag som fuskar och bryter mot lagen, skriver bland andra Christer Johansson, Byggföretagen Västerbotten.
Hemnet och Svensk Mäklarstatistik arrangerar digitalt seminarium där man sammanfattar bostadsåret
12.00
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller ett digitalt jultal som avslutas med en digital frågestund med publiken.
15.00
Institutet för mediestudier presenterar en årsbok om den lokala journalistiken i Sverige. Digitalt seminarium där kulturminister Amanda Lind, SR:s vd Cilla Benkö, årsboksredaktören Gunnar Nygren och en rad mediepolitiker diskuterar rapporten.
Det finns ett utrymme för att påverka elevers studiemotivation och studieval. Men skillnaderna i de utbildningsval som elever gör beror till största delen ändå på hur elever med olika familjebakgrunder presterar i skolan. Skolans kompensatoriska arbete behöver därför bli mer effektivt och ske tidigare under elevers skolgång, skriver forskarna Anna Ambrose och Biörn Ivemark.